Na de hit 'Donnie Darko' verknalde de regisseur alles met deze absurde film

Na de hit 'Donnie Darko' verknalde de regisseur alles met deze absurde film

Richard Kelly had meer succes met zijn regiedebuut 'Donnie Darko' dan met zijn volgende film.

In 2001 maakte Richard Kelly zijn regiedebuut met de onafhankelijk geproduceerde en verwarrende film Donnie Darko. Ondanks dat het geen commercieel succes was, heeft de film een loyale en steeds groter wordende cultaanhang vergaard. Maar een goed begin betekent niet dat het zo verder gaat, want met zijn volgende film Southland Tales verknalde Kelly zijn carrière.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Donnie Darko zo'n cultaanhang heeft gekregen. Het combineert authentieke en meelevende personages op de middelbare school met tijdreizen, psychologische horror en paranoia over het einde van de wereld en behoort tot de meest indrukwekkende regiedebuten van het nieuwe millennium. Het is des te opmerkelijker als je beseft dat schrijver-regisseur Kelly slechts 26 was in 2001 toen de film uitkwam.

Southland Tales
Na de warme ontvangst door critici en de late, groeiende populariteit van Donnie Darko, had Kelly aanzienlijke invloed. Voor zijn volgende film tekende hij niet in voor een zinloze remake of saaie sequel, maar koos hij ervoor om toezicht te houden op een ander origineel scenario, Southland Tales.

Dat was een buitengewoon ambitieuze dystopische musical van meer dan twee uur, die zowel de celebrity-cultuur van Amerika als de door de overheid veroorzaakte corruptie van het leger satiriseerde. Compleet met een voorgestelde strip om de veelgelaagde wereld die hij voor het project had bedacht verder te illustreren, was de tweede inspanning van Kelly er een vol moedige onverschrokkenheid om de hoogste doelen na te streven.

Verhaal
Southland Tales speelt zich af in Los Angeles in 2008 in een alternatieve realiteit. Er heerst in Los Angeles een hittegolf van drie dagen, die uitmondt in een groot 4th of July-feest. We volgen het leven van drie mensen wier levens verstrikt raken in een complex en dystopisch verhaal.


Als eerste is er Boxer Santaros (Dwayne Johnson), een acteur die voornamelijk bekend is uit actiefilms en last heeft van geheugenverlies. Als tweede is er Krysta Now (Sarah Michelle Gellar), een actrice uit pornofilms die bezig is met haar eigen televisieshow. En als derde en laatste is er Roland/Ronald Taverner (Seann William Scott), een politieagent die nogal met zichzelf in de knoei zit.

Rampzalig
En, grotendeels, verafschuwden critici het. Een rampzalige première op het Filmfestival van Cannes in 2006 zaaide de eerste zaden van slechte publiciteit, die later uitgroeiden tot een volledige teleurstelling toen een beperkte release slechts een sombere wereldwijde opbrengst van 375.000 dollar opleverde, tegen een geschat budget ergens tussen de 15 en 17 miljoen dollar.


Zo werd de ooit veelbelovende reputatie van Kelly permanent bevuild met een inmiddels beruchte cinematografische ramp en sindsdien heeft hij alleen nog de intrigerend bizarre maar financieel matige scifi-horrorfilm The Box (2009) kunnen regisseren.

Franchise
Ondanks zijn controversiële aard waarderen sommige kijkers zijn ambitie, unieke stijl en thematische diepgang. De film ontwikkelde in de jaren daarna een cultaanhang. Kelly heeft zelfs interesse getoond om de film uit te breiden tot een franchise. Er zijn ontwikkelingen gaande om dit te doen met de bedoeling dat de oorspronkelijke cast terugkeert. Maar of en wanneer die films zouden komen, is niet bekend.


Wil je Southland Tales zien, dan zal je de film ergens moeten kopen of huren, want die is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten.

NieuwsFilm

meest populair