Wat veel mensen mogelijk niet weten, is dat de roots van Pixar liggen bij George Lucas. Als onderdeel van LucasFilm werd het onder de naam Graphics Group opgericht in 1979. Met het aantrekken van John Lasseter in 1984 werd er een eerste stap gezet naar de bekende successen die later zouden gaan volgen. Het eerste computeranimatiefilmpje was al snel een feit en deze luisterde naar de titel The Adventures of André and Wally B. In 1986 werd het bedrijf gekocht door Steve Jobs - mede-oprichter van Apple - en hij veranderde de naam naar Pixar. In eerste instantie moest het bedrijf grafische computers gaan verkopen. De verkoopcijfers vielen echter zwaar tegen, maar daartegenover stond dat er enorm veel waardering was voor de "reclamefilmpjes" die Lasseter maakte. Eigenlijk was het met het eerste promofilmpje Luxor Jr. al meteen raak.
Wat er tijdens boven beschreven periode en met name in de daarop zeer succesvolle periode gebeurde, staat prachtig beschreven in het boek Pixar van Tim Hauser. De Engelse titel van het boek is The Pixar Treasures en dat is misschien wel een betere. Het is namelijk een ode aan het hooggewaardeerde animatiebedrijf. Naast de tekst en visuele ondersteuning zie je ook vele extra's, in de vorm van facsimile's, in het boek voorbijkomen. Deze extra's zijn replica's van bijvoorbeeld originele documenten, posters, boekjes, ansichtkaarten en storyboards. Dit maakt het boek tot een speels en creatief hoogstandje, geheel aansluitend op de geest van Pixar.
Het boek over Pixar, dat in 2009 uitkwam, behandelt de Pixar geschiedenis tot en met de film Up (2009). In 28 overzichtelijke hoofdstukken komen op de eerste pagina's de beginjaren aanbod. Vanaf hoofdstuk 8 wordt er meer ingezoomd op succesfilms als Toy Story (1995) Monsters & Co (2001), Finding Nemo (2003) en Wall E (2008). Tussendoor is er ruimte voor indrukken over de werkplekken, de mensen achter de films, de scripts, de korte animatiefilms, het attractiepark en de "nalatenschap", waarin wordt ingegaan op de rijkgevulde archieven van Pixar.
Proef op de som: Als je het boek Pixar op een willekeurige pagina van de 62 pagina's openslaat, dan kun je bijvoorbeeld uitkomen bij het hoofdstuk "Filmmakers in opleiding". Er wordt door verschillende personen van achter de schermen verteld waarom de "korte animatiefilm" zo belangrijk is voor Pixar. Enerzijds is het een mogelijkheid voor nieuw aanstormend animatietalent om zich te bewijzen en anderzijds worden er nieuwe technieken in de korte films getest. De tekst wordt o.a. begeleid met een uithaalbare poster van Presto (2008) en afbeeldingen van de korte films One Man Band (2005), het Oscarwinnende For The Birds (2000), Boundin (2003), Geri's Game (1997) en Lifted (2006). Klik op voorgaande filmtitels om de korte films te bekijken of download ze via de website van Pixar.
Het boek Pixar, uitgegeven door Tirion Uitgevers / De Fontein Tirion, stamt uit 2009 en ondertussen zijn we met Toy Story 3 (2010) al een film verder. Ook weten we dat aankomende zomer Cars 2 uitkomt en daarna films gaan volgen als Brave (2012) en Monsters, Inc. 2 (2012). De prachtige uitgave is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of via de bekende webwinkels voor een bedrag van zo'n 40 euro.
Bekijk hieronder nog een goede indruk van de Amerikaanse versie. Vermoedelijk niet afwijkend van de besproken Nederlandse versie.