De twee werkten al vroeg in hun carrière samen aan een film genaamd Murder by Numbers. Deze psychologische thriller, uitgebracht in 2002, is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat nog verontrustender is dan de film zelf. Het werd geregisseerd en geproduceerd door Barbet Schroeder.
Verhaal
Murder by Numbers volgt Richard Haywood (Gosling) en Justin Pendleton (Michael Pitt), twee klasgenoten op de middelbare school die samen de perfecte moord plannen. Na maanden van voorbereiding ontvoeren ze een vrouw, wurgen haar en laten het lijken alsof Richards dealer de dader is.
Bullock speelt detective Cassie Mayweather, die samen met haar partner Sam (Ben Chaplin) belast wordt met de zaak. Terwijl ze het bewijs onderzoekt, waaronder voetafdrukken en braaksel op de plaats delict, raakt Cassie ervan overtuigd dat Richard en Justin de daders zijn. Ondanks dat anderen haar vermoedens betwisten, zet ze alles op alles om hun schuld te bewijzen, zelfs met minimale steun vanuit haar omgeving.
Leopold en Loeb-zaak
Alsof het verhaal van de film nog niet verontrustend genoeg was, is het geïnspireerd door de Leopold en Loeb-zaak uit de jaren 1920. Nathan Leopold en Richard Loeb, studenten aan de Universiteit van Chicago, beraamden destijds wat werd bestempeld als "de misdaad van de eeuw".
Ze planden zeven maanden lang een gruwelijke moord, van het kiezen van een slachtoffer tot de ontvoering, moord en het verdoezelen van hun daad. Hun slachtoffer was Robert "Bobby" Franks, een 14-jarige scholier en buurjongen van Loeb. In mei 1924 lokten ze hem in hun auto, waar hij werd vermoord. Daarna verminkten ze het lichaam om identificatie te voorkomen en stuurden een losgeldbrief naar zijn familie.
Zeldzame bril
Leopold en Loeb genoten aanvankelijk van de aandacht en spraken zelfs met Franks' familie en vrienden over de moord. Leopold maakte er zelfs een grap over dat hij zou bekennen om de beloning op te strijken.
Maar hun zorgvuldig uitgewerkte plan begon uiteen te vallen toen de politie een bril vond bij het lichaam van Franks. Deze bril was destijds zeldzaam en kon worden herleid naar Leopold. Tijdens het verhoor stortten hun alibi's in, wat uiteindelijk leidde tot hun bekentenissen en veroordeling.
Verschillen
Hoewel Murder by Numbers elementen uit de Leopold en Loeb-zaak haalt, wijkt het ook af van de oorspronkelijke gebeurtenissen. De film speelt zich bijvoorbeeld af in Californië in 2002, terwijl de echte zaak zich afspeelde in Chicago in 1924.
Daarnaast waren Leopold en Loeb universiteitsstudenten, terwijl de hoofdpersonages in de film middelbare scholieren zijn. Ook is de keuze van het slachtoffer in de film willekeurig om sporen te vermijden, terwijl Leopold en Loeb een buurjongen van Loeb als slachtoffer kozen, wat uiteindelijk hun val betekende.
Overeenkomst
Een opvallende overeenkomst tussen de film en de echte zaak is dat in beide gevallen een klein detail het duo uiteindelijk verraadt. In de film wordt het gevonden bewijs veranderd van een bril naar braaksel.
Dit braaksel bevatte kaviaar, en in San Benito, de fictieve setting van Murder by Numbers, was er slechts één restaurant dat kaviaar serveerde. Justin was daar een vaste klant, waardoor hij verdacht werd. Zowel in de film als in de realiteit leidt dit detail tot het oplossen van de zaak.
Cultstatus
Bij de release in 2002 kreeg Murder by Numbers gemengde recensies en werd het als "voorspelbaar" bestempeld, hoewel de psychologische diepgang van de personages werd geprezen. Met een wereldwijde opbrengst van 56 miljoen dollar was de film geen flop, maar ook geen groot succes.
In de jaren daarna heeft de film echter een cultstatus verworven. Wat veel kijkers waarderen, is de manier waarop Murder by Numbers de psyche van de daders verkent. Ondanks enkele voorspelbare momenten slaagde het erin de gestoorde persoonlijkheden van Richard en Justin op een fascinerende en meeslepende manier neer te zetten.
Kijken?
Wil je Bullock en Gosling in Murder by Numbers zien? Je kunt de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.