De scène in kwestie betrof ook Jennifer Jason Leigh's personage, Daisy Domergue, die een ballade speelde op de gitaar. Volgens de planning zou de antieke gitaar vervangen worden door een replica voordat Russell de gitaar zou breken. Dit wisselmoment verliep echter niet zoals gepland.
Dure fout
De gitaar, met een geschatte waarde van 40.000, was een onvervangbaar stukje muziekerfgoed. Hoewel het museum financieel gecompenseerd werd, maakte het bedrijf duidelijk dat het hier niet om geld ging. De vernietiging van het instrument betekende een onherstelbaar verlies voor de geschiedenis van akoestische muziek.
Kurt Russell wist niets van de wisseltruc en kreeg de opdracht door te gaan tot Tarantino "cut" riep. Hierdoor sloeg hij nietsvermoedend het antieke instrument kapot. Jennifer Jason Leigh's geschrokken reactie in de film is dan ook volledig echt.
Einde samenwerking
Het incident had grote gevolgen voor de relatie tussen Hollywood en muziekinstrumentmusea. Martin Guitar Museum besloot direct na het voorval nooit meer instrumenten uit te lenen aan filmproducties. De gebeurtenis blijft een pijnlijke herinnering aan de kwetsbaarheid van cultureel erfgoed.
Hoewel er geruchten gingen dat de gitaar zou zijn hersteld, ontkende Martin dit stellig. "Het instrument is vernietigd," liet het museum weten. Volgens insiders zouden de brokstukken met handtekeningen van de cast zijn teruggegeven aan het museum.
Memorabel incident
Ondanks dit incident werd The Hateful Eight een succes. Met een budget van $44 miljoen bracht de film wereldwijd $155 miljoen op. Toch blijft deze ene scène een tragisch hoofdstuk in de filmgeschiedenis dat fans van zowel cinema als muziek niet snel zullen vergeten.