Scream is een Amerikaanse horrorfilm van horroricoon Wes Craven. De regisseur wist al hoge ogen te gooien met zijn twee zeer gewelddadige en onafhankelijk geproduceerde horrorfilms, The Last House on the Left (1972) en The Hills Have Eyes (1977), maar zijn echte grote doorbraak in Hollywood kwam in 1984 in de vorm van A Nightmare on Elm Street.
Niet voor niets kreeg deze film talloze, door Craven geproduceerde, vervolgen en werd destijds de succesvolste horrorfilmreeks aller tijden. In 1996 deed Craven hier echter nog een schepje bovenop. Zo verbrak hij zijn eigen record met Scream. Zo vreemd is dit niet. Vanaf de eerste scene weet je eigenlijk al dat dit een geweldige horrorfilm wordt. Bekijk de openingsscène hieronder nog eens terug! Mocht je de film nog niet gezien hebben, dan wordt dat misschien wel tijd!
Kunst
Vandaag de dag constateren de nodige filmfanaten dat er nog maar weinig echte horrorfilms zijn die je werkelijk bang kunnen maken. De meeste horrorverhalen maken dan ook gebruik van de ietwat gemakkelijke 'jump-scare', maar als je kijkt naar de eerste 13 minuten van Scream weet je dat dit hier niet het geval zal zijn.
Craven zet met zijn openingsscène de kijker meteen op het puntje van zijn stoel. De regisseur toont direct aan dat dit een brute en gewelddadige film wordt, waarin niemand veilig is.
De villain, genaamd Ghostface (inmiddels uitgegroeid tot een horroricoon), speelt in de eerste paar minuten van Scream een kat en muisspel met niemand minder dan een jonge Drew Barrymore. Dit begint onschuldig en zelfs flirtiger, maar het wordt met elke minuut gevaarlijker...
Bekijk de afbeelding
Na enkele minuten komt de kijker erachter dat Ghostface kwaad in de zin heeft en dat hij hiervoor heel ver zal gaan. De kijker wordt meteen in de film gezogen, aangezien de druk zich blijft opbouwen, al helemaal wanneer we erachter komen dat het niet zomaar een telefoongesprek is. Ghostface heeft haar zelfs in het zicht maar blijft verbogen. Voor nu...
Alleen in een groot huis wordt ze in de gaten gehouden en ontsnappen lijkt met enkele seconde die voorbij gaat lastiger. Hierdoor voelt de kijker zich ook ongemakkelijk en wordt als het ware een getuige van de brute moord op Casey. Je wil haar helpen, net zoals haar ouders, die Casey aan de telefoon haar laatste adem horen uitblazen, maar bent er niet toe in staat, wat het allemaal des te gruwelijker maakt.
Toch had het begin er heel anders uit kunnen zien.
Niet genoeg en te veel
De (toen nog zo machtige) Weinstein-broers dachten dat de film niet eng genoeg zou worden. Craven liet ze vervolgens de eerste paar minuten van de film zien. Harvey en Bob Weinstein veranderen direct van mening en waren ervan overtuigd dat het een bloedstollende film zou worden, zo huiveringwekkend was de opening al.
Toch moest Craven deze bijna aanpassen. Het MPAA (De Motion Picture Association of America, die de leeftijdsadviezen verzorgen voor de films in de Verenigde Staten) vonden juist weer dat de regisseur te ver ging in de eerste paar minuten, voornamelijk wanneer Ghostface Casey Becker (Barrymore) steekt. Craven zei dat dit echter de enige echte visuele steekscene was, wat natuurlijk niet klopte. Een leugentje voor eigen bestwil, want uiteindelijk bleef de scene er toch in.
Craven zelf zag ook bijna van het project af. Toen hem de regie werd aangeboden, weigerde hij in eerste instantie het project aangezien hij het script te gewelddadig vond. Uiteindelijk ging hij er alsnog voor en wel om zijn fans een plezier te doen, die hem altijd zeiden dat zijn beste film de brute The Hills Have Eyes is. Nog een keer zou hij dus een soortgelijke film maken voor de liefhebbers van zijn werk.
Andere ideeën
Maar ook Craven zelf had oorspronkelijk andere ideeën voor de film. Zo wilde de regisseur Barrymore aanvankelijk de hoofdrol aanbieden. De actrice was destijds al een grote naam en zou dus de rol van Sidney Prescott spelen, maar dit weigerde ze uiteindelijk. Ze wilde namelijk toch liever het eerste echte slachtoffer neerzetten (haar vriend komt in de film eerder om het leven), omdat zij de grootste naam was onder de cast.
Zo zouden de kijkers niet verwachten dat zij zou sneuvelen, laat staan in de eerste paar minuten van de film. Tijdens een interview vorig jaar zei Barrymore het volgende: "Dat is het probleem met veel horrorfilms. Het belangrijkste personage van de film heeft het lastig maar overleeft het bijna altijd. Ik wilde die comfort-zone uit en meteen aantonen dat dit niet de gewone doorsnee horrorfilm is".
Craven zag dit idee wel zitten en besloot Barrymore dus in het begin al 'op te offeren'. De hoofdrol ging vervolgens naar Neve Campbell.
Referenties
Craven vond voor zijn film de nodige inspiratie in andere horrorfilms. Scream zit bomvol verwijzingen naar andere werken in hetzelfde genre. In de openingsscène is er bijvoorbeeld een referentie naar de horrorklassieker Halloween (1978). Zo noemt Casey het haar favoriete film tijdens het telefoongesprek.
Wanneer Casey's ouders terug thuis komen hebben ze meteen door dat iets niet klopt. Als gevolg hiervan zegt de vader tegen de moeder ''drive down to the McKenzie's''. Dit is opnieuw een knipoog naar Halloween, waarin het personage Laurie van Jamie Lee Curtis hetzelfde advies geeft aan Lindsey (Kyle Richards) en Tommy (Brian Andrews).
De regisseur vond echter ook meer dan nodig inspiratie uit het echte leven. Zo is Ghostface gebaseerd op de Amerikaanse seriemoordenaar Danny Rolling, beter bekend onder de naam 'The Gainsville Ripper'. In enkele maanden tijd vermoordde hij tijdens verschillende berovingen en inbraken vijf studenten. Vlak voor zijn executie bekende hij ook nog eens een gezin van drie vermoord te hebben.
Het masker dat Ghostface draagt is dan weer geïnspireerd door het wereldberoemde schilderij 'The Scream' van schilder Edvard Munch. Daar komt zelfs de naam van de film vandaan. Zijn gewaad zou oorspronkelijk ook wit zijn, zodat hij meer op een geest zou lijken. Craven zag hier echter uiteindelijk toch vanaf, aangezien hij vreesde dat mensen hem dan aanzagen voor een KKK-aanhanger.
Effect
Net zoals de klassieker Jaws had ook Scream een grote impact op de Amerikaanse bevolking. Vanwege Jaws werden heel veel mensen doodsbang voor haaien, terwijl Scream ervoor zorgde dat heel wat meer mensen nu vragen wie ze aan de lijn hebben als de persoon zich niet identificeert. Toen de film net uitkwam werd namelijk geconstateerd dat het aantal mensen dat nu naar de naam vraagt maar liefst met 300% was gestegen.
Ook werden er na de release van Scream meerdere moorden gepleegd, waarvan de daders lieten weten inspiratie opgedaan te hebben uit de film. Enkele moordenaars hadden zichzelf verkleed als Ghostface.
Een psycholoog, betrokken bij een van deze zaken, die de 'Scream Murder' werd genoemd, wilde er dan ook voor zorgen dat er verandering kwam in de filmindustrie, aangezien in haar ogen "horrorfilms de blauwdruk zijn voor de meest gewelddadige acties". De rechter wilde hier echter niks van weten en weigerde de moordzaak ook de 'Scream murder' te noemen, zoals de media dat deed. Hij zorgde er dan ook voor dat deze zaak enkel en alleen werd gezien als een moord en niks anders.
Succes
Scream werd een enorm succes. De choquerende dood van Becker en de film in zijn geheel zorgden meteen voor miljoenen fans. De film had een tamelijk 'klein' budget met 15 miljoen dollar, maar bracht wereldwijd hiervan een veelvoud op, namelijk maar liefst 173 miljoen dollar.
Logisch dus dat er vervolgen kwamen. Deze waren misschien dan wel niet zo goed als het origineel, ze waren wel enorm lucratief. Niet verbazingwekkend dus, dat er alweer gewerkt wordt aan een vijfde Scream film. Volgens actrice Courtney Cox, die in de nog uit te komen Scream 5 te zien zal zijn, wordt het een "gloednieuwe lancering van de franchise". Laten we hopen dat de film het origineel kan evenaren, of op z'n minst eer kan aandoen.
Andere artikelen
Heb je de vorige zeven legendarische filmopeningen-artikelen gemist? Deze zijn hieronder als nog terug te vinden!
Legendarische filmopeningen: Saving Private Ryan
Legendarische filmopeningen: The Dark Knight
Legendarische filmopeningen: Inglourious Basterds
Legendarische filmopeningen: Jaws
Legendarische filmopeningen: Gladiator
Legendarische filmopeningen: Once Upon a Time in the West
Legendarische filmopeningen: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark
Als jullie nog ideeën voor legendarische filmopeningen hebben, laat dat dan hieronder weten, zodat ik er een uit kan kiezen en deze dan ook binnenkort onder de loep kan nemen!