Deze 'Indiana Jones'-film is tegenwoordig erg 'kantje boord'

Deze 'Indiana Jones'-film is tegenwoordig erg 'kantje boord'

Hoewel 'The Temple of Doom' goed scoort, kunnen sommige elementen niet meer door de beugel.

Indiana Jones is een van de geliefdste filmfranchises die er is. In 1984 verscheen het tweede deel, genaamd Indiana Jones and the Temple of Doom. Hoewel deze sterk werd onthaald, is het nog maar de vraag of deze blockbuster vandaag de dag nog gemaakt zou kunnen worden.

Ook het eerste vervolg werd, net zoals het origineel, weer gemaakt door Steven Spielberg. Centraal in het verhaal staat de archeoloog Indiana Jones (natuurlijk gespeeld door Harrison Ford), die samen met een nachtclubzangeres en een jonge sidekick een heilig dorp probeert te redden.

Missie
Samen gaan ze op zoek naar een gestolen mystieke steen, maar dit is allesbehalve een makkelijke taak. Zo stuiten ze tijdens hun avontuur bijvoorbeeld op een gevaarlijke sekte. Er zit echter een ander element in de film dat voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgde.

Het gaat hier vooral om de manier waarop de Indiase cultuur wordt afgebeeld. Volgens de nodige filmcritici zitten er in de blockbuster namelijk overdreven stereotyperingen van Indiërs en hun tradities.

Kritiek
Zo was er voornamelijk veel te doen over de beroemde scène, waarin diverse personages aan tafel zitten en bizarre gerechten eten, zoals de hersenen van apen maar ook slangen. Dit werd gezien als een karikatuur van de Indiase (eet)cultuur.


Ook de sekte, die de Thuggee-cultus wordt genoemd, wordt op een eenzijdige en negatieve manier neergezet. Dit allemaal zorgde ervoor dat diverse toeschouwers de indruk hadden dat Temple of Doom clichés over India als gevaarlijk en primitief land versterkte.

Reactie
Spielberg heeft later toegegeven dat de film donkerder en gewelddadiger uitviel dan hij oorspronkelijk had gepland. Samen met producent George Lucas gaf hij toe dat ze meer oog hadden voor actie en spektakel dan voor de culturele gevoeligheden.



Hoewel Spielberg geen excuses heeft aangeboden, erkende hij wel dat sommige keuzes in de film vandaag anders zouden worden gemaakt. Toch is het niet de eerste keer dat Spielberg zo'n fout begaat. Meer daarover lees je hieronder.

Ook interessant
Deze Steven Spielberg-film uit 1985 is tegenwoordig 'kantje boord' ondanks 11 Oscarnominaties
Steven Spielberg heeft al heel wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Saving Private Ryan, Schindler's List en E.T. om er maar een paar op te noemen. Een van zijn...[Lees verder]

Lees ook
Deze Steven Spielberg-film uit 1985 is tegenwoordig 'kantje boord' ondanks 11 Oscarnominaties
De regisseur kreeg veel kritiek te verduren toen hij 'The Color Purple' uitbracht.... Lees verder

NieuwsFilm

meest populair