Deze scifi-cultklassieker uit de jaren 80 was destijds een commerciële flop

Deze scifi-cultklassieker uit de jaren 80 was destijds een commerciële flop

'Blade Runner' wordt nu beschouwd als een cultklassieker, maar destijds was het een commerciële flop.

Over de tijd worden films die destijds een flop waren herzien en uiteindelijk beschouwd als een klassieker. Een cultklassieker die destijds een flop was is Blade Runner uit 1982. Bij zijn release kreeg de film gemengde recensies en was het een commerciële flop.

Blade Runner werd geregisseerd door Ridley Scott, met een scenario van Hampton Fancher en David Peoples. De film, met Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young en Edward James Olmos in de hoofdrollen, is een bewerking van Philip K. Dick's roman Do Androids Dream of Electric Sheep? uit 1968.

Verhaal
De film speelt zich af in een dystopisch Los Angeles in 2019, waar synthetische mensen, bekend als replicanten, worden bio-geïntegreerd door de machtige Tyrell Corporation om te werken op ruimtestations.

Wanneer een groep voortvluchtige geavanceerde replicanten, onder leiding van Roy Batty (Hauer), terug naar de aarde ontsnapt, stemt de opgebrande politieagent Rick Deckard (Ford) aarzelend in om ze op te sporen.

Ambitieus project
Blade Runner wordt nu beschouwd als een cultklassieker en een van de grootste scifi-films aller tijden, maar destijds was dit anders. De film deed het aanvankelijk niet goed in de bioscopen en was een commerciële flop. Het was een ambitieus project dat vele VFX-shots vereiste.


Alle effecten in de film werden gecreëerd zonder het voordeel van CGI, en ze zijn nog steeds indrukwekkend. Matte schilderijen, modellen en meer kwamen samen om de wereld van Los Angeles in 2019 tot leven te brengen, en uiteindelijk betaalde de studio 28 miljoen dollar voor de productie van Blade Runner.

Commerciële flop
De film verdiende meer dan zijn budget door 32,9 miljoen dollar binnen te halen in de VS, met nog eens 8,7 miljoen dollar in het buitenland. Helaas was dit niet genoeg om de film een commercieel succes te maken. Blade Runner ontving ook gemengde recensies van critici.


Sommigen schreven dat de plot op de achtergrond raakte ten opzichte van de speciale effecten van de film en dat het niet paste bij de marketing van de studio als een actie- en avonturenfilm. Anderen prezen de thematische complexiteit van de film en voorspelden dat deze de tand des tijds zou doorstaan.

Invloed
Die hadden uiteindelijk gelijk, want Blade Runner is nu een cultklassieker geworden, die geprezen wordt om zijn productieontwerp, dat een hightech, maar vervallende toekomst toont, en wordt vaak gezien als zowel een vooraanstaand voorbeeld van neo-noir cinema als een fundament van het cyberpunkgenre.


Blade Runner heeft veel invloed gehad op andere sciencefictionfilms, videogames, anime en televisieseries. Daarnaast was de film ook de eerste in een franchise. Een vervolg, getiteld Blade Runner 2049, werd in 2017 uitgebracht met Ryan Gosling in de hoofdrol en Ford die zijn rol hernam van de originele film. In 2021 werd de anime-serie Blade Runner: Black Lotus uitgebracht.

Kijken?
Wil je Blade Runner zien? Je kunt de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video, net als het vervolg Blade Runner 2049.

NieuwsFilm

meest populair