'Star Wars': Waarom stopte het Keizerrijk eigenlijk met kloontroepen?

'Star Wars': Waarom stopte het Keizerrijk eigenlijk met kloontroepen?

Er zit een duidelijke reden achter deze keuze van Palpatine.

Het Keizerrijk ging in Star Wars van start met een leger dat bestond uit klonen. Maar dat werd gaandeweg vervangen door menselijke troepen. Vandaag vertellen je waarom en hoe dat gebeurde.

We kennen allemaal wel het verhaal van de klonen in de franchise. Zij werden gemaakt naar aanleiding van een bestelling door Sifo Dyas, door de bewoners van de planeet Kamino. Ze vochten zij-aan-zij met de Jedi tot Palpatine Order 66 beviel. De Jedi vielen en de Republiek verwerd tot een Keizerrijk.

Het vervangen van de klonen
Vlak na de Clone Wars werden de fabrieken van Kamino al stilgelegd. Daardoor was er nog maar 1 nieuwe generatie kloontroepen die getraind kon worden.

De reden hierachter lag voor een deel in de kosten van het maken van klonen. Bovendien werden er geen grootschalige veldslagen meer uitgevochten. Aangezien de klonen versneld oud werden, werden ze ook sneller te oud om nog mee te vechten.

Het Keizerrijk kon in dat opzicht bijna niet anders dan ze vervangen. Tegelijk was het vervangen van kloontroepen ook een manier om de kans op opstanden te onderdrukken. Voor veel mensen in de Outer Rim was het een manier om uit armoede te komen, en bovendien waren planeten waar veel mensen van in het leger dienden ook meteen minder waarschijnlijke opstandelingen.

Het vervangen van de klonen diende voor het Keizerrijk dus ook als een manier om de kans op opstanden te verminderen.

NieuwsFilm

meest populair