Legendarische filmopeningen: Gladiator (2000)

Legendarische filmopeningen: Gladiator (2000)

Strength and honor.

Welkom bij alweer het vijfde 'legendarische filmopeningen'-artikel, waarin de beste filmopeningen aller tijden onder de loep worden genomen. De laatste keer werd Gladiator genoemd door FT-gebruiker TwinsA en deze suggestie leek me wel een goed idee. Dus, bij deze: de opening van Gladiator! Mocht je deze film nog niet gezien hebben, attentie! Spoilers aanwezig!

Gladiator is een film van Ridley Scott. De film is onderhand alweer 20 jaar oud, maar wordt nog steeds gezien als een van de beste films ooit. Scott heeft natuurlijk nog heel wat andere pareltjes op zijn naam staan zoals o.a. Alien (op IMDb op plaats 76 in de top 1000 beste films aller tijden) en Blade Runner (plaats 275) maar misschien is zijn beste werk toch wel Gladiator. De film staat niet voor niks op plek 41 in de top 1000.

(De openingsscène van Gladiator moet helaas in tweeën worden gesplitst, aangezien de volledige scène niet te vinden is op Youtube.)





Belangrijk
Als je het hebt over de openingsscène van Gladiator, dan herinneren de meesten onder ons zich hoogstwaarschijnlijk voornamelijk het grote gevecht dat zich in de eerste paar minuten van de film afspeelt, maar de eerste paar beelden zijn wellicht nog belangrijker.

We zien een hand door het graan gaan, maar abrupt worden we vanuit dat beeld naar de realiteit getrokken. We krijgen een eerste blik op Russell Crowe's personage, generaal Maximus Decimus Meridius, voornamelijk een man van het land. Let ook op hoe hij zijn handen in de aarde duwt net voor elk gevecht. Daarom is de openingsscène ook zou belangrijk.

Stilte voor de storm
De scène waarin de hand over het graan glijdt (dit mag dan wel de hand van Maximus voorstellen, het is niet de hand van Crowe maar van zijn stuntdubbel Stuart Clark) is rustgevend, bijna goud gekleurd. Hij denkt terug aan betere tijden, maar hij bevindt zich nu in een grijs landschap. Zijn gezichtsuitdrukking is serieus.

Er kan wel een kleine lach vanaf wanneer hij een roodborstje ziet. Het vogeltje kijkt hem aan en vliegt rechts het scherm uit. (De rechterkant kiezen was volgens de Romeinen een positief teken). Het is duidelijk dat ook Maximus liever ergens anders wil zijn, maar zijn plicht roept. Deze scene was echter geimproviseerd. Scott en Crowe waren op zoek naar de beste introductie voor Maximus. Dit moment werd toevallig op camera vastgelegd en was volgens beide mannen perfect.


Bekijk de afbeelding

Voorbereiding
Maximus maakt zich klaar voor het aankomende gevecht. Hij is een leider en een voorbeeld, gerespecteerd door alle soldaten, die naar hem opkijken. Een groot deel van de soldaten in deze scène zijn figuranten. Scott had er dan maar liefst ook 2000 nodig voor de opening.

Maar daar bleef het niet bij. De mensen die het meest in beeld komen tijdens de eerste minuten zijn echte soldaten van de British Army's King's Troop, Royal Horse Artillery. Deze soldaten zijn meesters als het aankomt op paardrijden, omdat zij moeten op hoge snelheid moeten kunnen rijden en dat met wapens in beide handen. Alleen de allerbesten worden dan ook aangenomen voor deze elite troep. Zij waren de mannen op de paarden in de opening.

Crowe
Crowe ging voor de opening ook ver. Hij is zelf degene die paard rijdt en doet dit eveneens op hoge snelheid. Zijn paard schrok tijdens de opnames en rende door de takken van een boom heen, waardoor de acteur zijn gezicht open haalde. Dit bracht hem echter niet van zijn stuk en Crowe bleef gewoon doorgaan met acteren. Het bloed dat we op zijn gezicht zien is dan ook echt. Pas nadat de opnames erop zaten bleek het dat hij meerdere hechtingen nodig had.

Ook Scott had zijn huiswerk gedaan. Maximus is namelijk een Hispania-Romein. Het zwaard dat hij in deze scène gebruikt wordt dan ook wel een 'Spatha' genoemd, een zwaard dat in Hispania erg populair was. Later in de film, tijdens de gevechten in de arenas, kiest Maximus bijna altijd voor een soortgelijk zwaard, al is dat iets kleiner en breder. Dit is een 'Gladius Hispaniensis', eveneens een veelgebruikt zwaard, want dit wapen kon, geplaatst onder de voorkeursarm van de drager, snel getrokken worden zonder daarbij het schild in de andere hand los te hoeven laten.

Veel werk
De special effects van de film mogen er, twintig jaar na de release-datum, nog steeds zijn. Zo werden echte pijlen zijn gebruikt (maar liefst 20.000 voor deze scene) waarvan de punten ook in brand werden gestoken. Het traject van de pijlen was echter niet duidelijk genoeg. Het Britse productiehuis 'The Mill' moest dan ook met behulp van CGI rook plaatsen achter al deze pijlen. Gigantisch veel werk dus.

(Het meeste werk zat echter toch wel in het maken van een 'digital body double' voor acteur Oliver Reed, die Proximo speelde. Hij overleed namelijk tijdens de opnames maar had nog niet al zijn scènes erop zitten. Heel even werd gedacht hem te vervangen en alle scènes waarin Proximo te zien was opnieuw op te nemen, maar dit zou 25 miljoen dollar gekost hebben. Ook vond Scott het respectloos Reed te vervangen, dus werd gekozen voor een CGI Reed.)

Veel in de opening is ook echt. De scène werd gefilmd in de Bourne Woods in Surrey, Engeland. Scott koos express deze locatie uit aangezien The Royal Forestry Commission had besloten dit bos te kappen. De regisseur vroeg of hij echter een bepaald deel van het bos mocht verbranden voor zijn opnames, iets waar de commissie mee akkoord ging. Drie weken waren nodig voor de openingsscene. De sneeuw is ook 'echt'; dit zijn namelijk duizenden kleine propjes papier, die de lucht in werden geschoten.

Succes
Gladiator werd een gigantisch succes, maar toch had de film er heel anders uit kunnen zien. Mel Gibson kreeg de rol van Maximus aangeboden maar vond zichzelf er te oud (zie voor meer informatie het recente 'carrièremissers' artikel).

Crowe was de tweede keuze. Hij nam de hoofdrol op zich en zal hier zeker geen spijt van hebben gehad. De acteur won zijn eerste en enige Oscar voor beste acteur. Daar bleef het echter niet bij. De film won ook het felbegeerde gouden beeldje in vier andere categorieën, namelijk Best Costume Design, Best Sound, Best Effects en zelfs Best Picture.

Hans Zimmer mocht helaas, ondanks het feit dat hij fantastisch werk had geleverd (samen met Lisa Gerrard) geen Oscar in ontvangst nemen. Wel wonnen ze samen een Golden Globe. In totaal won Gladiator maar liefst 57 grote filmprijzen.

Sequel
Gladiator kostte iets meer dan 100 miljoen dollar om te maken, maar bracht wel bijna 460 miljoen dollar wereldwijd op. Niet geheel vreemd dat er al snel na de release van Gladiator werd gesproken over een vervolg. Twee decennia later lijkt dit nog steeds lastig. Het gerucht gaat nu dat een sequel in ontwikkeling is en zal draaien om Lucius Versus.

Crowe liet zelf wel al van de zomer weten niet betrokken te zijn bij het tweede deel, aangezien niemand contact met hem heeft opgenomen. De nu 56-jarige acteur is er sowieso sceptisch over: ''Gladiator was geweldig om te maken. Ik had nooit verwacht dat de film zo'n impact zou hebben en zo geliefd zou zijn, zelfs nog 20 jaar later. Maar ik blijf het voor iedereen verpesten door constant te zeggen dat mijn personage in het origineel is gestorven en het misschien dus niet zo veel zin heeft nog te gaan voor een vervolg''.

Menig filmliefhebber zal hier tevreden mee zijn, aangezien een vervolg waarschijnlijk alleen maar afbreuk kan doen aan de geweldige Gladiator, dat nog steeds staat als een huis waar we vandaag de dag nog altijd van kunnen genieten.

Andere artikelen
Heb je de vorige vier legendarische filmopeningen-artikelen gemist? Deze zijn hieronder als nog terug te vinden!

Legendarische filmopeningen: Saving Private Ryan

Legendarische filmopeningen: The Dark Knight

Legendarische filmopeningen: Inglourious Basterds

Legendarische filmopeningen: Jaws

Als jullie nog ideeën voor legendarische filmopeningen hebben, laat dat dan hieronder weten, zodat ik er een van uit kan kiezen en deze dan ook binnenkort onder de loep kan nemen!

NieuwsFilm

meest populair