Deze scène toont de dood van Saruman, een van de belangrijkste antagonisten van de serie. In de bioscoopversie wordt hij simpelweg niet meer genoemd na The Two Towers. Dat is vreemd, want in de eerste twee films had hij een enorme invloed op het verhaal.
Werkelijk einde
In de uitgebreide versie van de film krijgen we wel te zien hoe Saruman sterft. Hij wordt door zijn eigen handlanger, Grima Wormtongue, verraden en van de toren geduwd. Dit moment geeft een definitief einde aan zijn verhaallijn en laat zien hoe machteloos hij uiteindelijk is.
Waarom werd deze scène dan verwijderd? Regisseur Peter Jackson vond dat het voelde als een anticlimax na de grote veldslagen in The Two Towers. Toch vinden veel fans en zelfs acteur Christopher Lee dat dit een verkeerde beslissing was. De film had er nauwelijks langer door hoeven te duren.
Onlogisch
Saruman werd in de films neergezet als een machtige tovenaar en de tweede grootste slechterik na Sauron. Het voelt onlogisch dat zijn verhaal zonder enige uitleg ophoudt. In de boeken speelt hij zelfs nog een rol in de verwoesting van de Shire, maar dat werd ook weggelaten.
Ondanks deze vreemde keuze blijft The Return of the King een van de meest succesvolle films ooit. Met een opbrengst van meer dan 1,1 miljard dollar en 11 Oscars is het een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Toch blijft het schrappen van Sarumans sterfscène een gemiste kans.
Onbegrijpelijke beslissing
Voor veel kijkers is de uitgebreide versie dan ook de ultieme manier om de trilogie te beleven. Hierin krijgt Saruman het einde dat hij verdient, en worden andere details beter uitgewerkt. Dat deze scène ooit is verwijderd, blijft een van de vreemdste keuzes uit de filmgeschiedenis.