Legendarische filmopeningen: Saving Private Ryan (1998)

Legendarische filmopeningen: Saving Private Ryan (1998)

Misschien wel de beste oorlogsfilm aller tijden?

Welkom bij het eerste 'legendarische filmopeningen'-artikel. Hierin zullen de beste filmopeningen aller tijden onder de loep worden genomen. In dat rijtje hoort zeker de zeer intense oorlogsfilm Saving Private Ryan thuis. Mocht je deze film nog niet gezien hebben (als dat het geval is wordt het wel tijd), attentie! Spoilers aanwezig!

Saving Private Ryan is een film van Steven Spielberg, die in 1998 uitkwam. Ondanks het feit dat Spielberg de nodige iconische films heeft gemaakt, wordt Saving Private Ryan gezien als een van zijn allerbeste films en een van de beste oorlogsfilms aller tijden.

De film, waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Tom Hanks en Matt Damon, is dan ook maar liefst met vijf Oscars bekroond. Saving Private Ryan werd ijzersterk ontvangen en staat hoog in meerdere filmtoplijsten. Zo staat hij in de IMDb-top 1000 lijst bijvoorbeeld op plek 25. Maar misschien is de openingsscène van de bijna 3 uur durende film wel het hoogtepunt.



De Omaha Beach scène
Saving Private Ryan opent met het extreem bloederige en gewelddadige gevecht dat in Normandië op D-Day in 1944 plaatsvond. Spielberg wilde deze gruwelijke invasie zo realistisch mogelijk weergeven. De regisseur heeft veel tijd gestoken in het vinden van de beste locatie.

Hij dacht deze uiteindelijk gevonden te hebben in Groot-Brittannië, maar moest hier toch vanaf zien. De Britse Ministerie van Defensie kon of wilde de enorme hoeveel aan soldaten die Spielberg nodig had voor de scène niet leveren. De scène werd vervolgens opgenomen op het Ballinesker Beach in Curracloe, Ierland, waar Spielberg wel zijn gang kon gaan.

Perfectie
Spielberg nam alles in overweging, of het nu ging om de vormen van de klippen of zelfs de kleur van het zand, alles werd tot in de puntjes gepland. Productie-assistent Mark Huffam liet dan ook in 2006 weten dat ze maar liefst 15 dagen nodig hadden voor de openingscène. De voorbereiding duurde zelfs nog langer. 11 weken waren nodig om het strand om te toveren tot de perfecte locatie.

De scène was peperduur om te maken. Vandaag de dag mogen de bedragen voor films dan heel wat hoger liggen, de eerste 23 minuten van de film kostten maar liefst 12 miljoen dollar om te realiseren, terwijl Spielberg 'maar' over zo'n 65 miljoen dollar beschikte. Dat betekent dus dat 20 procent van het bedrag werd besteed aan de openingsscène. Het resultaat mocht er echter zeker zijn.

Het is niet voor niks dat meerdere oorlogsveteranen Spielberg feliciteerden met de uiterst realistische weergave. In de Duitse nagesynchroniseerde versie besloot een van de stemacteurs (een Duitse veteraan die betrokken was bij de invasie van Normandië), overmand door emoties, zelfs te stoppen met het inspreken. Hij was echter niet de enige veteraan die moeite had met de scène. Het Department of Veteran Affairs zette zelfs een hotline op voor getraumatiseerde soldaten die na het zien van de film gebruik konden maken van het meldpunt.


Bekijk de afbeelding

Ongekend
Huffman liet ook weten dat 20 à 30 oorlogsveteranen, die in oorlogen lichaamsdelen verloren waren, meespeelden in de scène, om voor zo'n realistisch mogelijk effect te gaan: ''Sommige mensen hadden hier kritiek op en vonden het gevoelloos, maar deze veteranen deden het allemaal met veel enthousiasme. Deze mannen weten hoe ze een wapen moeten vasthouden, hoe te rennen wanneer je beschoten wordt en hoe je je moet gedragen in zulke situaties. Dankzij hen ziet het er zo goed uit''.

Dit is dan ook een van de weinige scènes waarvoor Spielberg geen gebruik maakte van een storyboard, aangezien hij wilde dat de acteurs zich lieten meeslepen door de inspiratie van het moment en de cameraman (vaak Spielberg zelf) hen zou volgen. Wel maakte de regisseur gebruik van 40 grote vatten nepbloed, 10 LCVP's en 2 LCM's (allebei landingsvaartuigen) en meerdere onderwatercamera's.

Aantallen
De verliezen aan beide kanten waren enorm. 2000 à 5000 Amerikaanse soldaten lieten het leven op het strand. Ook kwamen er ongeveer 1200 Duitsers om in de strijd. In Saving Private Ryan worden er in totaal 206 personen doodgeschoten, waarvan de meeste als sneuvelen in de eerste 20 minuten.


Bekijk de afbeelding

Als jullie nog ideeën voor legendarische filmopeningen hebben, laat dat dan hieronder weten en misschien dat we deze dan ook binnenkort onder de loep kunnen nemen!

NieuwsFilm

meest populair