In enkele shots zijn ze namelijk te zien in zwarte uniformen, die volgens hen erg aan de Waffen-SS doen denken. Dit soort outfits werd echter nooit gebruikt in Indonesië. Daarnaast storen de veteranen zich aan het "Hitler-snorretje" van Raymond Westerling. Deze omstreden kapitein heeft echt bestaan, maar was destijds glad geschoren. Wel zorgden standrechtelijke executies onder zijn bewind ervoor dat hij door velen wordt gezien als oorlogsmisdadiger.
Lesmateriaal
De producent is zich van kwaad bewust. Hij beseft zich dat het een gevoelige kwestie is, maar hij wil graag met de veteranen in gesprek om uit te leggen waarom bepaald keuzes zijn gemaakt.
Het is extra pijnlijk dat De Oost ingezet gaat worden als lesmateriaal. Er zijn inmiddels advocaten in de arm genomen om dat te voorkomen. Oordeel zelf of de veteranen zich terecht druk maken, met deze trailer van enkele maanden geleden.
De Turk
Het verhaal draait om Johan, een jonge soldaat die in 1946 wordt uitgezonden naar Nederlands-Indië. Daar moet hij voorkomen dat het land onafhankelijk wordt. Onder bevel van Raymond 'De Turk' Westerling wordt het steeds lastiger om goed van kwaad te onderscheiden.
De hoofdrol in De Oost wordt gespeeld door Martijn Lakemeier, die je nog kunt kennen van zijn doorbraak in Oorlogswinter. De rol van Raymond Westerling is weggelegd voor Marwan Kenzari. Verder zijn er bijrollen voor bijvoorbeeld Jeroen Perceval, Huub Smit en Jonas Smulders. De regie werd verzorgd door Jim Taihuttu, de man achter Rabat en Wolf.