Netflix zwicht voor druk bioscopen en filmfestivals

Netflix zwicht voor druk bioscopen en filmfestivals

Toch maar een ander distributiemodel.

Netflix gaat voor filmprijzen. Daarom vertoont het de komende maanden een paar van zijn films eerst in de bioscopen, alvorens deze wereldwijd beschikbaar worden gemaakt. Dat was iets waar het bedrijf nooit aan wilde, maar het heeft nu gezwicht voor de druk. Om mee te kunnen dingen naar filmprijzen, moet een film namelijk in de bioscopen gedraaid hebben.

Films van Netflix waren tot nu toe eigenlijk nooit in de bioscoop te zien, of even kort op het witte doek en tegelijk op de streamingdienst. Dat leidde tot problemen met het filmfestival van Cannes, waar discussie was over de vraag of een Netflix-film wel kon meedingen naar de prijzen. Nu is duidelijk dat het bedrijf toegeeft aan de druk van buitenaf.

Filmfestivals en bioscopen krijgen wat ze willen en Netflix-films zullen deels eerst in de bioscoop draaien en daarna pas op de streamingdienst te zien zijn. Het gaat om Roma, The Ballad of Buster Scruggs en Bird Box. Vooralsnog lijkt het erop dat de films enkel in de Verenigde Staten draaien:


Gelukkig hoeven we in Nederland niet lang te wachten. The Ballad of Buster Scruggs - de nieuwe film van de Coen Brothers - is vanaf 16 november te zien. Roma kan per 14 december gestreamed worden en Bird Box vanaf 21 december.

NieuwsFilm