Greta Gerwig brak ongeveer vijf jaar geleden door als als actrice met onder andere een hoofdrol in Frances Ha, waarvan ze ook het script schreef. Schrijven bleef ze naast acteren doen, en nu mocht ze onlangs voor haar regiedebuut meteen een Golden Globe voor Beste Film in ontvangst nemen. Voor Lady Bird, een ontroerende en grappige coming-of-age film die ze deels baseerde op haar eigen jeugd.
Een jeugd die ze doorbracht in Sacramento, waar Lady Bird ook plaatsvindt. Lady Bird is de nieuwe naam die de 17-jarige Christine voor zichzelf heeft bedacht, omdat ze iemand anders wil zijn dan ze is, en het liefst ook naar een andere plek wil (een rol waarvoor Saoirse Ronan ook een Golden Globe voor won). Lady Birds familie is arm en heeft groeiende geldproblemen. Maar Lady Birds coming-of-age verhaal inclusief beste vriendin en eerste liefde die mislukt gaat niet zozeer over armoede, maar hoe die armoede dromen en de toekomst inperkt.
Het pijnlijke en fijne van Lady Bird is hoe de hoofdpersonen daar telkens weer de confrontatie mee aangaan, waardoor Lady Bird opgroeit en haar moeder uiteindelijk beter leert kennen als de belangrijkste persoon in haar leven. Een moeder die voortdurend probeert de levensverwachtingen van Lady Bird probeert bij te stellen om haar te behoeden voor de pijn van falen en teleurstelling in het leven. Een tragische moederliefde, helemaal omdat we weten dat dit min of meer de autobiografie is van een vrouw die er wel in slaagde om aan de andere kant van het land haar dromen te realiseren, nu bekroond met een Golden Globe.
Wanneer te zien
Maandag 29 januari: 16:45 - 18:18 in LantarenVenster.
Donderdag 1 februari: 20:30 - 22:03 in Pathé Schouwburgplein.
Zaterdag 3 februari: 14:00 - 15:33 in Pathé Schouwburgplein.
Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2018 pagina voor meer verslaggeving.