Volgende week gaat Christopher Nolans Dunkirk in première. Het wordt een van de kortste films die Nolan maakte, sterker nog, het is zijn kortste sinds de regisseur met Following in 1998 zijn debuut maakte. De oorlogsfilm duurt straks slechts 107 minuten. In een interview legde Nolan uit waarom dat zo is, maar ging hij ook in op bijvoorbeeld het casten van Harry Styles en hoe de film groen licht kreeg.
Tijdens een gesprek met Kevin McCarthy legde Nolan uitgebreid uit waarom Dunkirk zo kort is. "Ik wilde dat het een zo intens mogelijke ervaring zou worden en daarom zo slank en kort mogelijk. Je kunt maar gedurende korte tijd een bepaalde mate van spanning volhouden, voordat je het publiek uitgeput hebt," vertelde Nolan.
"Ik denk dat toen mensen hoorden dat ik een film over Duinkerke zou maken, en vooral de Britten, die het verhaal al kenden, er vanuit gingen dat het een groot historisch epos zou worden. Dat ze zich een drie uur durende film met veel dialoog enzovoorts voorstelden. Wat ik gedaan heb, is een script van 76 pagina's schrijven dat echt de helft van al mijn oude scripts is, omdat ik geen verhaal in woorden wilde vertellen- ik wilde niet dat mensen het publiek zouden vertellen waarom ze om hen moeten geven. Ik wilde om hen geven omwille van de fysieke situatie waarin ze zitten en op die manier een subjectieve ervaring van de gebeurtenissen in Duinkerke opbouwen, die een opbouwende kwaliteit heeft, een emotionele kwaliteit en gedurende de film opgebouwd wordt. Dat moet niet theatraal of sentimenteel worden. Dus het meedogenloze tempo en de afgeslankte oorsprong, is iets waar ik vanaf het moment dat ik het script begon te schrijven, aan vasthield."
Aan The Telegraph vertelde de regisseur over hoe hij de studio overtuigde hem de film te laten maken. "We brengen het publiek naar de cockpit van een Spitfire en plaatsen ze recht tegenover een Messerschmitt. We plaatsen ze op het strand, laten ze het zand overal voelen en de golfen confronteren. Ze plaatsen ze op kleine bootjes die op de golven een gigantische reis naar een angstaanjagend oorlogsgebied maken. Het is virtual reality, maar zonder de headset," aldus Nolan.
Tot vertelde hij nog zanger Harry Styles, die met Dunkirk zijn acteerdebuut maakt, gecast te hebben om zijn potentieel. Het ging er dus niet om dat het de zanger van One Direction was en daarom jonge meisjes naar de bioscoop zou trekken. Sterker nog, Nolan stelt niet eens geweten te hebben dat Styles zo populair was. "Mijn werk als regisseur, is dat je het potentieel in mensen moet zien die je cast, vooral als je het over iemand hebt die nooit eerder in een film gespeeld heeft, zoals Fionn [Whitehead] of Harry [Styles], maar ook als het aankomt op iemand zo ervaren als Mark Rylance of Kenneth Branahg. Dat is het idee. Je probeert mensen niet te casten om iets wat ze eerder gedaan hebben, dan voelen ze zich namelijk niet uitgedaagd. Ze krijgen dan niets uit de ervaring."
Vanaf 20 juli in de bioscoop.