Jake Gyllenhaal erkent de waarde van acteurs

Hoewel het werk niet belangrijk is, neemt hij het ontzettend serieus.

De laatste paar jaren is acteur Jake Gyllenhaal goed op dreef met zijn rollen in dramafilms. Prisoners, Enemy, Nightcrawler en zelfs in het toekomstige Southpaw heeft hij veel moeite gestoken. Een interview met Esquire U.K. onthulde wat hij er zoal voor over heeft om een goede voorstelling te geven. Één van de belangrijkste elementen is discipline.

"Vrijheid staat aan de andere kant van discipline. Dat is mijn mantra. Niets gaat je gemakkelijk af als je het goed uitvoert." Het gehele proces waarbij hij zich voor een rol prepareert, acht hij dan ook van belang. "Dat vind ik het leukste gedeelte van m'n werk."

Voor zijn rol in End of Watch ging hij zes maanden lang met politieagenten de straat op. De opnames duurden in totaal 22 dagen. Hij had nog nooit eerder zo'n grote onderneming doorstaan. Samen met collega Michael Peña zag hij lijken, plaats delicten en zijn ze onder vuur genomen. "Er waren tijden dat ik dekking zocht, terwijl ik een kogelvrij vest droeg, en bedacht: 'Kom op, we zijn bezig met 't maken van een film!'" De ervaring is uiteindelijk hetgeen wat hij benodigde als voorbereiding. "Ik had me nog nooit eerder zo goed gevoeld als toen ik in Los Angeles was. Het was waanzinnig."

Het feit dat hij met de politie mee mocht rijden stelde hij zwaar op prijs. Het was wel belangrijk dat hij zijn hoofd erbij hield. "Als acteur is het makkelijk om de realiteit uit het zicht te verliezen. Maar ik kan tegelijkertijd ook zes maanden lang in een omgeving spenderen waar andere mensen geen toegang tot hebben. Het is eigenlijk een goede manier om je in die wereld te betrekken."

Als het erop aankwam, zou hij zichzelf uit de voeten maken en niemand in de weg lopen. Daarvoor is het leven van een acteur niet belangrijk genoeg. "Ik beweer niet dat ik elke dag dezelfde ervaringen opdoe als een echte politieagent of bokser. Er is een rangorde inzake wat er belangrijk is, en acteurs staan helemaal onderaan de lijst. Ik weet dat mijn werk absurd is. Daar ben ik haarfijn van op de hoogte. Maar tegelijkertijd neem ik het buitengewoon serieus! Want, hoe absurd het ook mag zijn, acteerwerk kan ook inlevingsvermogen fokken."



NieuwsFilm

meest populair