Colin Trevorrow verdedigt Joss Whedons kritiek op 'Jurassic World'-clip

Ook hij vond dat Universal een ander fragment had moeten selecteren ter promotie.

Na veertien jaar kunnen we aanstaande week een nieuw avontuur in de wereld van Jurassic Park aanschouwen: Jurassic World. In de laatste paar maanden hebben we steeds meer nieuwe clips, tv-spots en trailers gezien die ons gereed moeten maken. De promotiecampagne inzake de clips begon in april en begon wankelend. Joss Whedon had destijds wat op de eerste clip aan te merken. We zagen Chris Pratt en Bryce Dallas Howard een gesprek voeren, waarbij de één levendig overkwam en de ander houterig. Whedon achtte het seksistisch en ouderwets.

Hoewel hij later zijn excuses aanbood omdat hij zijn mening in het openbaar plaatste, staat Whedon er wel nog altijd achter. Hij kan nu officieel opgelucht ademhalen, want de regisseur van de prent, Colin Trevorrow, is het gek genoeg met hem eens.

"Het stoorde me niet wat hij over het filmpje zei. En, om eerlijk te zijn, ben ik het ook niet met hem helemaal oneens. Ik vraag me af waarom Universal een fragment koos dat een afzonderlijke situatie in een film toont en een eigen interne logica bezit. Een clip met karakters die bijna archetypes zijn - stereotypes - en naar mate het verhaal vordert ontwikkelt worden. De ware protagonist van de film is Claire (Howard) en we omarmen haar vrouwelijkheid tijdens de progressie van het verhaal. Er is geen urgentie voor vrouwelijke karakters die dingen doen zoals een mannelijk karakter, dat maakt vrouwelijke personages niet interessant in mijn ogen."

Trevorrow gaat zelfs verder en noemt Whedon een voorbeeld, ondanks dat hij een kleine schrik ervoer toen de negatieve notitie van de Avengers: Age of Ultron-regisseur op het net verscheen. "Hij is een held, een geweldige man en een kampioen voor de vrouwen in deze industrie. Het is simpelweg lastig om een film te promoten wanneer je zaken vrijgeeft zonder context. Uiteraard was er een deel van mij, welke een groot fan van hem is, dat zei: 'Neeeee!' Met name juist omdat de film helemaal niet zo is. Maar we maken films en brengen die uit voor de inzichten van het publiek. Ik hoop dat hij de film leuk zal vinden!"



NieuwsFilm

meest populair