Protest tegen film 'Michiel de Ruyter'

De producenten van de film herkennen zich niet in de kritiek.

Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam protesteerden tientallen mensen tegen de film Michiel de Ruyter, die gisteravond in première ging. De actiegroep ‘Michiel de Rover’ verzet zich tegen de verering van de zeevaarder; de ‘VOC-mentaliteit’. Volgens hun staat De Ruyter symbool voor de Nederlandse slavenhandel. “Wij zijn hier vanwege die rotfilm,” vertelt een van de protestanten. “Onze geschiedenis wordt daar niet in verteld, over slavernij wordt niet gepraat. Het is niet mijn geschiedenis en niet de jouwe.”

Een tegengeluid kwam van vijftien ex-mariniers die het juist opnamen voor hun held. De Ruyter richtte 350 jaar geleden het Korps Mariniers op. “Hij heeft ongetwijfeld in opdracht van de toenmalige regering dingen gedaan verbonden aan slavernij. Maar hij heeft ook slaven bevrijd,'' nuanceert de oud-marinier. ”We willen met de betogers het gesprek aangaan.”

De producenten van de film herkennen zich niet in de kritiek. “Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici,” meldt producent Klaas de Jong. “Sterker nog, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrij gekocht."

‘Michiel de Ruyter’, met een hoofdrol voor Frank Lammers (Nachtrit, Rundskop), draait vanaf aanstaande donderdag 29 januari in de Nederlandse bioscopen. Naast Lammers zijn onder andere Rutger Hauer (Turks Fruit, Blade Runner), en Barry Atsma (Loft, Lucia de B.) te zien in de film.



NieuwsFilm

meest populair