'Die Another Day'-regisseur heeft nog altijd spijt van deze Bond-scène: "Het enige wat ik anders zou doen"

'Die Another Day'-regisseur heeft nog altijd spijt van deze Bond-scène: "Het enige wat ik anders zou doen"

Lee Tamahori regisseerde de Bondfilm 'Die Another Day', waarin een scène is waar hij nog altijd spijt van heeft.

Een Bondfilm mogen regisseren is voor velen een grote eer en droom. De meeste Bond-regisseurs zijn Brits, maar soms was er ook een uitzondering. Een van hen was Lee Tamahori uit Nieuw-Zeeland, die Die Another Day (2002) mocht regisseren. Maar hij heeft nog altijd spijt van een scène uit die film.

James Bond heeft in de verschillende Bondfilms fans talloze onvergetelijke momenten gegeven. Van Sean Connery's iconische introductie in Dr. No tot de skisprong in The Spy Who Loved Me en de tankscène in GoldenEye - Bond heeft vaak de kunst geperfectioneerd om er ongelooflijk cool uit te zien terwijl hij verbazingwekkende dingen doet.

Regisseur
Maar zoals bij elke langlopende filmreeks, zijn er ook momenten die minder goed uitpakten. Sterker nog, een van de meest gehate scènes uit de franchise was meteen een bron van spijt voor de regisseur - al houdt hij vol dat de scène op geen enkele andere manier kon worden gerealiseerd.

In de vroege jaren 2000 trok een veelbelovende regisseur de aandacht van Bond-producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson. Tot dan toe waren de meeste Bond-regisseurs Brits, maar hun samenwerking met de Nieuw-Zeelandse Martin Campbell in GoldenEye (1995) was goed bevallen.

In beeld
Dus toen Tamahori indruk maakte met zijn regiedebuut Once Were Warriors (1994) en daarna bewees dat hij Hollywood-thrillers aankon met The Edge en Along Came a Spider, kwam hij plotseling in beeld voor een Bondfilm.


"Mijn agent belde me op een dag en vroeg: 'Zou je een James Bond-film willen regisseren?'" vertelde Tamahori in 2022 aan Yahoo Entertainment. "En het duurde ongeveer twee seconden voordat ik 'ja' zei. Ik ben een enorme fan."

Gigantische vloedgolf
Opvallend genoeg is Tamahori echter een heel specifiek type Bond-fan. Hij was nooit bijzonder gecharmeerd van de grimmige, realistische toon van de Timothy Dalton-films of de latere Daniel Craig-films. In plaats daarvan legde hij uit: "Ik was veel meer een fan van het Bond-tijdperk waarin er lasers in de ruimte waren die de aarde vernietigden. Gewoon overdreven, groter dan het leven, waar alles in gevaar is door een ruimtelaser, en Bond moet het stoppen."


Met die voorkeur in gedachten, wordt de scène waar Tamahori spijt van heeft uit Die Another Day een stuk begrijpelijker. In de climax van de film veroorzaakt de Icarus-satelliet een gigantische vloedgolf, waardoor Bond gedwongen wordt om te surfen met niet meer dan een kite en een kajak om zichzelf overeind te houden. Het is een objectief belachelijke en absurde scène die niet had misstaan in andere Bondfilms zoals You Only Live Twice en Moonraker.

CGI
Helaas voor Tamahori was de enige manier om de scène te realiseren grootschalig gebruik van CGI, iets wat destijds nauwelijks werd toegepast in Bondfilms. Misschien had hij ermee weg kunnen komen als de computereffecten overtuigend waren geweest, maar de scène zag er zo lachwekkend slecht uit dat het het meest memorabele beeld uit de film werd, maar dan op de verkeerde manier. Het was een geval waarbij de technologie simpelweg niet in staat was om de visie van de regisseur waar te maken.


Tamahori kreeg uiteindelijk veel kritiek te verduren. "Het enige wat ik anders zou doen, is de kitesurf-scène," gaf Tamahori toe. "Maar ik weet niet hoe je het anders zou doen. Het was vrijwel onmogelijk om het echt als een stunt uit te voeren: van de rand van een gletsjer vallen, in allerijl een kitesurf-uitrusting in elkaar zetten en jezelf uit de gevarenzone surfen. Als je dat in het echt probeerde? Het was gewoon niet te doen."

Extreem moeilijk
Tamahori wist altijd al dat de scène controversieel zou zijn bij Bond-fans, die juist de voorkeur geven aan tastbare, levensgevaarlijke stunts boven visuele effecten. Toch zette hij door en pompte de productie honderden duizenden dollars in onderzoek en ontwikkeling (O&O).


Het grootste probleem was dat het in die tijd extreem moeilijk was om CGI-water realistisch te animeren, waardoor er weinig tijd en budget overbleef om Pierce Brosnan's Bond geloofwaardig in de scène te plaatsen. "Tegenwoordig kun je kant-en-klare software kopen om water in CGI te maken, maar wij hebben een fortuin uitgegeven aan O&O," betreurde Tamahori. "Het haalde nooit het niveau dat je nu zou kunnen bereiken. Maar we waren er eenmaal aan vastgebonden."

Fantastische ervaring
Uiteindelijk probeerde Tamahori mee te surfen op de technologische golf, maar eindigde hij met een flinke val. Dat hoort er soms bij. In de kern was hij gewoon een regisseur die zijn droom om een Bondfilm te maken mocht beleven, en hij ging een stap te ver.


"Er zitten een hoop dingen in de film die mensen als overdreven en misschien een beetje te veel zien," glimlachte hij. "Maar ik had het geweldig naar mijn zin, en het was een fantastische ervaring. Ik kon mezelf niet tegenhouden."

Kijken?
Wil je Die Another Day zien? Je kunt de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

Lees ook
Henry Cavill de nieuwe James Bond en Christopher Nolan de regisseur van 'Bond 26'?
Na de explosieve deal met Amazon/MGM liggen alle opties weer open...... Lees verder

NieuwsFilm

meest populair