'Back to the Future Part II' veranderde Hollywood op een ingrijpende manier

'Back to the Future Part II' veranderde Hollywood op een ingrijpende manier

Acteur Crispin Glover had moeite met Part II en werd vervangen door "zichzelf".

De scifi-klassieker Back to the Future Part II, geregisseerd door Robert Zemeckis, werd uitgebracht op 22 november 1989. Dit tijdreisavontuur volgde het grote succes op van het eerste deel uit 1985 en had na de release een aanzienlijke impact.

De film kreeg aanvankelijk gemengde recensies, maar wordt nu positiever beoordeeld en vaak gezien als een van de betere vervolgfilms in de filmgeschiedenis. Op Rotten Tomatoes heeft de film een score van 63 procent, terwijl Part II op IMDb een 7,8 scoort.

Impact
Back to the Future II leidde tot een rechtszaak die blijvende veranderingen in Hollywood teweegbracht. Acteur Crispin Glover, die George McFly speelde in het eerste deel, weigerde terug te keren voor het vervolg vanwege onenigheid over salaris en meningsverschillen over de boodschap van de film. Zijn weigering leidde ertoe dat de filmmakers zijn gezichtsvorm zonder zijn toestemming gebruikten door een dubbelganger met protheses aan te passen.

Glover klaagde de producenten aan, wat resulteerde in een schikking buiten de rechtbank en leidde tot nieuwe regels van de Screen Actors Guild over het gebruik van de gelijkenis van acteurs. Hierdoor zijn dergelijke praktijken nu gereguleerd.

AI-reproductie
Met de opkomst van digitale effecten en kunstmatige intelligentie is de reproductie van acteurs veel eenvoudiger geworden. Deze discussie is onlangs weer opgelaaid, wat heeft geleid tot verdere aanscherping van de regels.


Met een budget van $40 miljoen wist de film een indrukwekkende opbrengst te realiseren, zowel in de VS als daarbuiten. Back to the Future Part II behaalde een wereldwijde opbrengst van ongeveer $332,5 miljoen, waardoor het een van de topfilms van 1989 werd.

NieuwsFilm

meest populair