Festival Gent eert Harold Lloyd

Het 35e filmfestival van Gent begint 7 oktober, en dit jaar wordt stille-filmkomiek Harold Lloyd in het zonnetje gezet. Vier van zijn (net gerestaureerde) films zullen worden vertoond: Safety Last uit 1923, The Freshman (1925), Speedy (1928) en Welcome Danger (1929). Ook is er van 10 oktober tot 21 december een tentoonstelling over Lloyd te zien in het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster in Gent. Sue Lloyd, de kleindochter van de komiek, zal de tentoonstelling openen.

Harold Lloyd is niet zo goed bekend gebleven als zijn tijdgenoten Chaplin en Keaton, maar was in hun tijd haast zo succesvol en erg productief. In tegenstelling tot die twee beroemde collega's regisseerde hij zijn eigen films niet. Opmerkelijk is dat Lloyd zijn rechterduim en -wijsvinger in 1919 bij een ongeluk verloor, maar dat hij gewoon verder ging met stunts doen. Zijn handicap werd verborgen door een speciale handschoen.

Rechts het iconische beeld van Lloyd hangend aan een klok in Safety Last. De website van het festival, waar het volledige programma vanaf 24 september te vinden zal zijn, is hier.



NieuwsFilm

meest populair