Ook George Lucas liet zich inspireren door Herberts Dune. In The Empire Strikes Back schuilt het team van Han Solo even in een grot, die later een gigantische ruimteslang blijkt te zijn. Hoewel dit wezen, bekend als de "exogorth," geen worm is, heeft het toch sterke overeenkomsten met de zandwormen.
Beetlejuice
Zelfs Tim Burton bracht een ode aan de zandwormen in zijn horrorkomedie Beetlejuice uit 1988. De sandworms die in een andere dimensie voorkomen, lijken niet direct op die van Dune, maar hun aard en woestijnachtige omgeving zijn een knipoog naar Herberts klassieke wormen. Burton gaf zijn eigen twist aan het monster, door het een slangenkop te geven en een tweede hoofd dat uit zijn bek komt.
De film Tremors uit 1990 is misschien wel de meest directe inspiratiebron voor een nieuw soort zandwormen: de Graboids. Deze wormachtige wezens jagen op mensen in een klein Amerikaans woestijnstadje en gebruiken trillingen in de grond om hun prooien te vinden, net als de zandwormen uit Dune.
2021
Dune-verfilmingen zelf hebben het monster ook op verschillende manieren neergezet, van de versie van David Lynch in 1984 tot de recente versie van Denis Villeneuve uit 2021. Villeneuve en zijn team spendeerden een jaar aan het ontwerpen van de wormen, die er imposanter en realistischer uitzien dan ooit.
De iconische zandwormen zijn net zo invloedrijk voor sci-fi geworden als draken voor fantasy. Films als Star Wars, Tremors en Beetlejuice tonen de blijvende impact van Herberts creatie op het genre. De zandwormen herinneren ons aan de grensverleggende ideeën en grimmige omgevingen die sci-fi filmmakers keer op keer inspireren.
Symbolen
De wormen van Dune zijn niet alleen monsters, maar ook culturele symbolen binnen de sci-fi wereld. Het bewijs van hun invloed is te vinden in talloze films, waar ze telkens in nieuwe vormen opduiken.
Lees ook
'Dune' uitgelegd: wie is de Keizer en wat wil hij eigenlijk?
Dit moet je weten over Dune.... Lees verder