De verborgen oorsprong van de 'Final Destination'-films verwacht je echt nooit

De verborgen oorsprong van de 'Final Destination'-films verwacht je echt nooit

Het scenario van de 'Final Destination'-films werd oorspronkelijk geschreven voor een bekende scifi-serie.

De horrorfranchise Final Destination bestaat al uit vijf films met een zesde die gepland staat voor volgend jaar. Het begon allemaal in 2000 toen de eerste Final Destination-film uitkwam. Maar wist je dat het scenario van de film oorspronkelijk werd geschreven voor een bekende scifi-serie uit de jaren 90?

De eerste Final Destination-film kwam uit in 2000 en werd geregisseerd door James Wong. Drie jaar later kwam een vervolg uit, Final Destination 2, geregisseerd door David R. Ellis en in 2006 kwam Wong terug als regisseur voor de derde film. In 2009 kwam de vierde film uit en in 2011 de vijfde. Final Destination 5 is voorlopig de laatste film uit de franchise, maar in 2025 komt er opnieuw een nieuwe Final Destination-film uit, getiteld Final Destination: Bloodlines.

Verhaal
De Final Destination-films draaien allemaal om een kleine groep mensen die op het nippertje aan de dood ontsnappen nadat één persoon een plotselinge voorgevoel krijgt en hen waarschuwt voor een naderende grote ramp.

Nadat ze hun voorspelde dood uit de visioenen hebben ontweken, worden de overlevenden later één voor één gedood in bizarre ongelukken, veroorzaakt door een onzichtbare kracht die complexe ketens van oorzaak en gevolg creëert, die lijken op Rube Goldberg-machines. Ze lezen voortekenen om opnieuw hun dood te proberen te ontlopen.

Oorsprong
Final Destination werd geschreven door Jeffrey Reddick nadat hij "een verhaal had gelezen over een vrouw die op vakantie was en door haar moeder werd gebeld met de boodschap: 'Neem morgen die vlucht niet; ik heb er een heel slecht gevoel over.'" De vrouw wisselde van vlucht, en het vliegtuig dat ze oorspronkelijk zou nemen, stortte neer.


Reddick had het scenario oorspronkelijk geschreven als een aflevering van de serie The X-Files, maar besloot op aanraden van een collega bij New Line Cinema er een speelfilm van te maken. Na het uitwerken van het idee huurde New Line Cinema Reddick in om een scenario te schrijven. Wong en Glen Morgan kwamen later aan boord om het draaiboek te schrijven, waarbij ze aanpassingen deden om aan hun eisen te voldoen.

Geprezen
De films werden een groot succes en Final Destination is dan ook een van de horrorfranchises die het meest heeft opgebracht. Het onderscheidt zich ook van andere horrorfilms door het gebruik van een antagonist die geen stereotype slasher of ander fysiek wezen is, maar de Dood zelf, die subtiel omstandigheden in de omgeving manipuleert met de bedoeling om iedereen die eerder aan hun voorbestemde einde is ontsnapt, alsnog te doden.


De franchise is geprezen om zijn vernieuwende concept van de abstracte Dood als een onzichtbare kracht die mensen doodt in plaats van een gebruikelijke slasher-moordenaar, en om de creativiteit van de soms ingewikkelde en spannende sterfscènes in de films.

Kijken?
Wil je de Final Destination-films zien? Je kan ze allemaal, behalve Final Destination 3, huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video. Een aantal van de films vind je ook terug op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair