WOII-historicus over hoe realistisch de oorlogsfilm 'Saving Private Ryan' eigenlijk is

WOII-historicus over hoe realistisch de oorlogsfilm 'Saving Private Ryan' eigenlijk is

John McManus weet waar hij het over heeft en is bijna alleen maar positief over dit meestwerk.

Steven Spielberg is al decennialang een van de bekendste regisseurs. Hij heeft ons al menig pareltje geleverd, waaronder Saving Private Ryan. De vraag is nu hoe realistisch deze wereldberoemde oorlogsfilm eigenlijk is?

In deze film volgen we Kapitein Miller, die de opdracht krijgt om Ryan te vinden. Laatstgenoemde is de enige overlevende van 4 broers. Hij moet veilig naar huis gebracht worden, zodat zijn moeder het leed bespaard kan blijven om al haar zoons te verliezen.

Lastig
Dit blijkt allesbehalve een makkelijke opgave te zijn. Niemand weet precies waar Ryan zich bevindt, waardoor Miller met zijn team een lange en gevaarlijke reis moet ondergaan. Ze moeten Ryan levend thuis krijgen, zelfs als ze hiervoor hun eigen leven moeten riskeren.

Spielbergs oorlogsfilm werd extreem goed onthaald. Saving Private Ryan won diverse prestigieuze filmprijzen (maar niet de grootste Oscar vanwege een leugen), was een box-office kraker en scoort overal indrukwekkende cijfers. Volgens een WOII-historicus is dit ook niet zo vreemd, aangezien het verhaal erg realistisch is.

Reactie
John McManus heeft meerdere boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven en is van mening dat Saving Private Ryan een van de beste oorlogsfilms is. Zo begint hij: "Het is ongelofelijk hoe realistisch deze film is".


"Ik weet niet precies hoe ze het hebben gedaan, maar ze hebben echt de atmosfeer van D-Day nagebootst. Het ziet er exact zo uit als dat veteranen het hebben beschreven. Het is gewoon 100% accuraat".

Wel en niet
McManus vervolgt: "Wat ook het realistisch is is het 'ear ringing shot'. Explosies gaan af naast je oor en dan ben je echt, op z'n minst tijdelijk, even half doof en hoor je een hoge piep in je oren. Dat hebben heel veel soldaten meegemaakt op Omaha Beach".


"Het enige wat ik een beetje onrealistisch vind is dat een heel team achter Ryan aangaat. Het is theoretisch gezien mogelijk, maar ik heb het altijd tamelijk vreemd gevonden dat ze een patrouille zo ver vijandig gebied in zouden sturen om een enkele man te vinden".

NieuwsFilm

meest populair