Het gaat hier om de film King Arthur: Legend of the Sword van Britse topregisseur Guy Ritchie (Snatch, Lock, Stock and Two Smoking Barrels) die met een nieuwe interpretatie van het iconische Keltische verhaal kwam.
Legend of the Sword
King Arthur: Legend of the Sword vertelt een alternatieve versie van het klassieke verhaal: Na de moord op zijn vader grijpt Vortigern (Jude Law), de machtsbeluste oom van de jonge Arthur (Charlie Hunnam), de macht over de kroon. Beroofd van zijn geboorterecht groeit hij op in de achterafstraatjes van de stad, zonder te weten wie hij werkelijk is.
Wanneer het lot hem ertoe brengt het Excalibur-zwaard uit steen te trekken, omarmt Arthur zijn ware lot om een legendarische vechter en leider te worden.
Grootse plannen
Het was oorspronkelijk het plan om deze nieuwe interpretatie van King Arthur een zesdelige saga te geven. Deze hoge verwachting uitte zich ook in het productiebudget van de film. Dit was namelijk een enorme 175 miljoen dollar, maar de film was eigenlijk gedoemd om te falen. De film die uitkwam in de bioscoop was namelijk niet de film die Guy Ritchie voor ogen had volgens hoofdrolspeler Charlie Hunnam:
"Ik zou graag terugkeren naar King Arthur, omdat er veel dingen mis gingen tijdens die periode en we hadden veel dingen niet in de hand. Ik denk dat we onze ambities niet waar hebben kunnen maken. We hebben niet de film gemaakt die we wilden."
Grote flop
Met alleen al een productiebudget van 175 miljoen dollar moest de film flink wat omzetten aan de box office om winstgevend te zijn. Aan de marketing werd namelijk ook minstens 100 miljoen dollar besteed. Helaas werd de film slecht ontvangen door critici en was deze niet in staat om het productiebudget terug te verdienen.
Wereldwijd zette de film slechts 149 miljoen dollar om, waardoor het ruim 150 miljoen dollar verlies heeft gedraaid. FilmTotaal-recensent Kaj van Zoelen gaf de film destijds nog een redelijk goede score in zijn recensie. Interesse in de film? Je kijkt King Arthur: Legend of the Sword op HBO Max.