Disney-baas Bob Chapek over China: "Onze films kunnen prima zonder"

Disney-baas Bob Chapek over China: "Onze films kunnen prima zonder"

Toch blijft de studio proberen films uit te brengen in het land.

Bob Chapek, de CEO van Disney, heeft erkend dat het voor het bedrijf lastig blijft om films uit te brengen in China. Dat deed hij tijdens een aandeelhoudersvergadering. Toch kan Disney volgens hem prima zonder de Chinese markt.

China blijft een interessante afzetmarkt voor de filmindustrie. Toch verschijnen er steeds minder films van Disney in de Chinese bioscopen, onder meer omdat men voorrang wil geven aan eigen producties of films simpelweg afkeurt vanwege de inhoud.

Lastige situatie
Een van de grotere titels die geen release krijgt in China is de Marvel-blockbuster Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Hoewel dat jammer is, ligt Disney-CEO Bob Chapek hier absoluut niet wakker van.

"De situatie aldaar is lastig te peilen en complex, zowel vanuit een zakelijk als politiek perspectief", begint Chapek wanneer hem gevraagd wordt naar de ontwikkelingen op de Chinese markt. "We hebben veel succes weten te boeken in China en hebben veel fans die van onze merken en franchises houden".

De grote baas bevestigt dat Disney zal blijven proberen om al zijn films ook in de Chinese bioscopen te vertonen. "We zullen onze films blijven aanmelden voor een release in China".

Opbrengsten
Toch kan Disney ook zonder de Chinese markt. Chapek wijst bijvoorbeeld op het succes van Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Deze film heeft in een week tijd zo'n 500 miljoen dollar opgebracht - zonder China.

Ook merkt hij op dat Disney sowieso minder geld verdient in het land, ook al zijn de films nog zo succesvol. "We verdienen daar relatief weinig per verkocht bioscoopkaartje in vergelijking met de rest van de wereld", aldus Chapek.

NieuwsFilm

meest populair