Verloren gewaande 'The Lord of the Rings'-scripts van Tolkien zijn teruggevonden

Verloren gewaande 'The Lord of the Rings'-scripts van Tolkien zijn teruggevonden

Tolkien werkte lange tijd mee aan een verfilming.

De manuscripten voor de eerste The Lord of the Rings-verfilming in de jaren vijftig werden lang verloren gewaand. Maar wetenschappers hebben de stukken nu teruggevonden.

De wereld die Tolkien meer dan vijftig jaar geleden bedacht is enorm populair bij Hollywood. We kregen al meerdere films, en wachten nu op een televisieserie die door Prime Video ontwikkeld wordt als duurste televisieserie in de geschiedenis. Die show heeft een budget van zo'n 462 miljoen dollar voor het eerste seizoen alleen al! Grote budgetten voor dit soort series zijn nu gemeengoed, maar dat was niet altijd zo.

The Lord of the Rings-verfilming
The Guardian meldt dat de verloren gewaande manuscripten van Tolkiens eerste The Lord of the Rings-adaptatie teruggevonden zijn.

De manuscripten vormen de enige dramatisering van The Lord of the Rings die geschreven is tijdens het leven van Tolkien. Het belang werd destijds niet echt herkend, wat ertoe leidde dat men ze weggooide. Maar een academicus aan de universiteit van Oxford, Stuart Lee, heeft nu de scenario's terug weten te vinden.

Het gaat om twee reeksen van twaalf radio-afleveringen die in 1955 en 1956 uitgezonden werden. Lee aan het woord: "Ze zeiden dat de scenario's verloren waren, maar ze hebben het overleefd. De BBC herkende niet het belang van de teksten. En dat laat zien hoe de ontvangst van het boek veranderd is. Van kleine interesse in 1955 en 1956, tot een mondiaal fenomeen waarbij Amazon meer dan 1 miljard dollar investeert in de nieuwste verfilming."

NieuwsFilm

meest populair