Aandeel vrouwelijke regisseurs van grote Hollywoodfilms weer afgenomen

Aandeel vrouwelijke regisseurs van grote Hollywoodfilms weer afgenomen

Een opvallende ontwikkeling na het recordjaar van 2020.

Het aantal vrouwen dat aan het roer stond van grote Hollywoodfilms is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de San Diego State University. Een opvallende ontwikkeling, want in 2020 werd juist nog een recordaantal films door vrouwen geregisseerd.

De positie van vrouwelijke regisseurs is nog altijd zwak in Hollywood. Ondanks initiatieven om filmproducties zowel voor als achter de schermen diverser en inclusiever te maken, wil dat in de praktijk maar niet lukken.

Slechts 12 procent van de 100 best presterende films in de Verenigde Staten werd vorig jaar geregisseerd door een vrouw. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder.

Het aandeel vrouwelijke regisseurs wordt iets groter als niet naar de top 100 maar top 250 wordt gekeken. Dan is het percentage 17 procent - hoewel dat nog steeds een kleine daling is ten opzichte van 2020 (toen werd 18 procent van de 250 best presterende films nog geregisseerd door een vrouw).

Wel werden vrouwen iets meer vertegenwoordigd in andere posities achter de schermen. Zo waren er meer vrouwelijke producenten, maar ook die stijging was minimaal (van 23 naar 25 procent bij de top 250 best presterende films).

NieuwsFilm

meest populair