'Lord of the Rings', 'Empire Strikes Back' en meer films niet meer geschikt voor jonge kijker?

'Lord of the Rings', 'Empire Strikes Back' en meer films niet meer geschikt voor jonge kijker?

In het Verenigd Koninkrijk zijn de leeftijdsclassificaties aangepast.

De BBFC, een organisatie met een afkorting als naam die staat voor British Board of Film Classification, beoordeelt sinds 1912 films om te bepalen voor welk publiek een film het meest geschikt is. Net als hier in Nederland de kijkwijzer, wordt er in het Verenigd Koninkrijk ook zo'n soort systeem gebruikt.

De huidige systematiek bestaat uit de ratings U (Universal, dus voor iedereen geschikt), PG (ouderlijk toezicht), 12A (voor mensen onder de twaalf met ouderlijk toezicht), 12 (voor 12 jaar en ouder), 15, 18 en R18 (voor pornografie). De BBFC besloot recent om blockbusters van vroeger een nieuwe rating te geven.

Niet meer voor de allerjongsten
Star Wars: The Empire Strikes Back, Raiders of the Lost Ark en Lord of the Rings hebben allemaal een nieuwe rating gekregen. Waar ze eerst gezien werden als kindvriendelijke films, is de rating nu wat omhoog geschroeft.

De BBFC heeft daarom besloten de blockbusters nieuwe rating te geven.

Zodoende is The Empire Strikes Back niet meer U-Rated, maar PG. Dat komt vooral doordat Luke Skywalker op een zeker moment de arm van een Wampa afhakt, net wat bloed op de grond als gevolg. Voor The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring is nu een 12A rating toegevoegd, waar de film in eerste instantie PG was. De film zou te eng zijn, door de ORcs en de Ringwraiths.

En dan is Raiders of the Lost Ark ook wat minder geschikt bevonden voor kinderen en naar een 12A-rating opgeschroefd, omdat de film laat zien hoe een Duitse monteur onthoofd wordt door het rotorblad van een vliegtuig.

NieuwsFilm

meest populair