'Avatar 2' dreigt het thema van de eerste film uit het oog te verliezen, of juist niet?

'Avatar 2' dreigt het thema van de eerste film uit het oog te verliezen, of juist niet?

James Cameron moet even een beetje opletten.

Met Avatar 2 verschuift regisseur James Cameron de aandacht van de regenwouden van Pandora naar de oceanen. Maar daardoor verliest 'ie ook het thema van de eerste film uit het oog, namelijk ontbossing.

Cameron wist voor Avatar 2 een hele nieuwe technologie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om onder water motion capture opnames te maken. Waar het verhaal van de nieuwe film over gaat is niet bekend, al weten we dat 'ie zich 14 jaar na het origineel afspeelt en dus naar een nieuwe omgeving op de planeet Pandora reist.

Een allegorie
Avatar wordt gebruikt allegorie voor de echte wereld. De vernietiging van de regenwouden, vervuiling, mijnwerkzaamheden waarbij complete gebieden weggehaald worden, inheemse volkeren die uit hun gebied verjaagd worden, staan allemaal centraal.

Maar Avatar 2 verlegt dus de focus, waarmee het belangrijkste thema van ontbossing uit het oog verloren dreigt te worden.

Tegelijkertijd weten we hoe belangrijk Cameron de oceanen vindt en hoe graag hij de diepzee wil verkennen. Daarvoor ging hij al eens in een onderzeeër naar de bodem van de Marianentrog. Zo bezien kan hij zich dus nu ook juist focussen op een heel nieuw thema, namelijk vervuiling van de oceanen.

Ook dat is een groot probleem op Aarde, en zonder oceanen is er geen leven. In die zin is Avatar 2 dus misschien juist wel een sterke uitbreiding op de thematiek!

NieuwsFilm

meest populair