In dit artikel vertellen we je alles over de tijdlijn en hoe het tijdreizen werkt in Tenet. Let dus op voor SPOILERS, want in dit bericht vertellen we je over het verhaal.
Het verhaal
In Tenet is het aan de Protagonist om het einde van de wereld te voorkomen. Hij vecht tegen een schurk uit de toekomst. In de eerste helft van de film doet hij dat gewoon lineair en rechtdoor in de tijd. Hij heeft zo nu en dan contact met omgekeerde objecten en mensen, die terug in de tijd bewegen. Na een overval op de snelweg in Tallinn, gaat hij door een machine die de entropie van zijn lichaam omdraait, waardoor hij de wereld op een heel andere manier ervaart.
Entropie van objecten
Ergens in de toekomst van Tenet ontdekt een wetenschapper een manier om de entropie van objecten om te draaien. Dat gebeurt met behulp van een kernreactie. De technologie werd gebruikt om een machine te bouwen, een turnstile, die de entropie van alles wat er in zit omkeert. Daardoor kon er geld en instructies naar de slechterik, Andrei Sator, gestuurd worden. Mensen uit de toekomst hebben een belangrijk voordeel: ze weten immers wat zich al afspeelde.
Maar terug in de tijd gaan is gevaarlijk, want de wereld beweegt zich achterstevoren vanuit het perspectief van iemand die omgedraaid is. Dat betekent ook dat je geen lucht meer kan ademen, omdat je lucht omgekeerd ademt en er daardoor geen zuurstof meer uit haalt.
Enorm gevaarlijk
Terug in de tijd reizen betekent ook meteen iets extreem gevaarlijks. Als je jezelf tegenkomt, en aanraakt, verdwijn je. Dat werkt net als met materie en antimaterie: raken die elkaar aan, verdwijnen ze en komt er energie bij vrij. Daarom dragen de agenten van Tenet die terug in de tijd reizen dan ook speciale beschermende pakken.
Dit principe is ook meteen wat het plan is van de mensen uit de toekomst. Zij willen de mensen van het heden uitroeien, zodat de verwoesting van de Aarde stopt en hun toekomst mogelijk minder ellendig is. Het idee is om via het algoritme de entropie van alles en iedereen om te keren. Daardoor botsen alle deeltjes en wordt de volledige wereld verwoest.
Grootvaderparadox
Dit leidt natuurlijk tot de grootvaderparadox. Als je terug in het verleden gaat, kan je dan je eigen grootvader doden? Dat zorgt voor een paradox, want als je die doodt, betekent dat dat je nooit geboren zal worden en dus niet terug in de tijd kan reizen. Wat betekent dat je grootvader overleeft en je dus gewoon geboren wordt en je je grootvader kan vermoorden. Mocht het verwarrend klinken: daarom is het een paradox. Er is geen antwoord op.
In Tenet geloven de antagonisten in elk geval dat het mogelijk is om hun grootvaders te doden, zonder dat het effect heeft op hen. Een van de gedachten waar men mogelijk op hinkt, is dat je door je grootvader te doden, je een alternatieve tijdlijn maakt, waarin je nooit geboren zou zijn. Dan kan de versie van jouzelf die je grootvader doodde wel gewoon blijven bestaan.