'Superheldenfilms houden momenteel de bioscoop in leven'

'Superheldenfilms houden momenteel de bioscoop in leven'

Hoe lang zullen bioscoopfilms succesvol blijven met het toenemen van streamingdiensten?

Terwijl streamingdiensten als Netflix en Amazon Studios vrolijk verdergaan met het maken en uitbrengen van films voor hun platforms, wordt er volop in Hollywood gediscussieerd over de toekomst van cinema. Mag een film die niet in de bioscoop is verschenen eigenlijk wel een Oscar winnen? Zijn bioscopen nog relevant genoeg? Moeten er betere ideeën uitgewerkt worden voor streamingdiensten? Genoeg filmregisseurs zijn tegen deze 'vernietiging van cinema', maar er zijn ook voorstanders. Zoals Nicolas Winding Refn.

De 48-jarige Deen - verantwoordelijk voor titels als Drive en Only God Forgives - is sinds eind 2017 bezig met zijn nieuwe tv-serie Too Old to Die Young, waarin Miles Teller de hoofdrol speelt. Het project wordt 14 juni door Amazon uitgebracht. De filmmaker zei onlangs tijdens een festival over het streamen: "We moeten het verleden vernietigen door met een schone lei te beginnen en te zeggen: 'Ja, cinema is dood, maar het maken van films is nog altijd springlevend.' Het is springlevend in het jaar nul. Het is alsof de derde Lumière broer zegt: 'We hebben zojuist streamingdiensten uitgevonden."

Telefoons
Volgens Refn doet Hollywood te veel z'n best om het verleden mee te nemen naar de toekomst. Op deze manier zouden ze zowel op financiële als op artistieke wijze falen. "Het houdt niet in dat het niet prachtig of geweldig is om naar de film te gaan - iets wat we allemaal graag zouden willen doen, waaronder ik - maar de realiteit is dat het publiek in de toekomst content zal consumeren via hun telefoons."

"In plaats van dat te bestrijden of zwart te maken moeten we het omarmen," meldt Refn in alle ernst. "We moeten het omarmen en zeggen dat de telefoon en cinema naast elkaar kunnen leven. Geen van beide is beter of slechter. Het is gewoon co-existentie. Als je geen content kan maken dat er goed uitziet op een smartphone en in de bioscoop, dan zal je het niet overleven."

Blockbusters
Refn vreest dat de filmwereld zich nog niet wil aansluiten bij de moderne systemen. Dat zou nog weleens grote problemen kunnen veroorzaken: "Ze moeten de telefoon omarmen. Daardoor krijgen we een harmonischer idee van de toekomst. Als ze dat niet doen, dan zal het ter ziele blijven gaan. Het enige dat momenteel cinema in leven houdt zijn Amerikaanse superheldenblockbusters. Ik vermoed dat mensen binnenkort niets meer in zijn geheel zullen zien. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze dat niet meer hoeven te doen."

NieuwsFilm

meest populair