'Wrath of Khan'-regisseur zet vraagtekens bij 'Star Trek: Into Darkness'

'Wrath of Khan'-regisseur zet vraagtekens bij 'Star Trek: Into Darkness'

De eerbetonen moesten beter.

Voordat de sciencefictionfilm uitkwam leek Star Trek: Into Darkness een deel in de Star Trek-serie te zijn dat op zichzelf staat. Halverwege de voorstelling ontdekten we echter dat de antagonist in J.J. Abrams' film - gespeeld door Benedict Cumberbatch - de iconische Khan Noonien Sing bleek te zijn. Laatstgenoemde werd meer dan dertig jaar geleden belichaamd door Ricardo Montalbán in Star Trek II: The Wrath of Khan. Fans van de reeks zien dit ook wel als het beste deel. Dat de twee films overeenkomsten bezitten valt niet bij iedereen even goed.

Zo wordt dus een bekende schurk hergebruikt, een belangrijk karakter aan het einde gedood (in het origineel Spock, in de nieuwe versie James T. Kirk) en schreeuwt degene van de twee die nog leeft de naam van Khan uit. Het zijn kleine zaken die men ook wel als een eerbetoon ziet, maar Nicholas Meyer - de regisseur van Wrath of Khan - weet niet precies wat hij ervan moet denken. Ergens voelt hij zich wel vereerd, maar aan de andere kant konden Abrams en co. het beter aanpakken.

Bekijk de afbeeldingDe 72-jarige Amerikaan sprak met Midnight Edge en onthulde zijn mening: "Aan de ene kant is het mooi om zo succesvol of geliefd te zijn dat iemand een eerbetoon aan jouw werk wil brengen. Maar gezien vanuit mijn artistieke kijk op de wereld: als je een eerbetoon doet, dan moet je ook iets toevoegen. Je moet er nog een laag op plaatsen. En dat hebben ze niet gedaan. Het overhandigen van woorden aan andere karakters leverde niets op. En als je iemand in één scene laat sterven en hem onmiddellijk weer tot leven brengt, dan is er geen drama aan de gang. Het wordt dan gewoon een gimmick. Dat is wat ik ervan vond."

Star Trek: Into Darkness-schrijvers Alex Kurtzman, Damon Lindelof en Roberto Orci wilden Khan gebruiken omdat hij zo'n grote impact had gemaakt op het universum van Star Trek. Om aan een complete rip-off te ontkomen voegden ze maar een paar verwijzingen toe. Uiteindelijk heeft het zijn werk gedaan: Star Trek: Into Darkness is door zowel de critici als het publiek positief ontvangen. Het sciencefictionavontuur - omschreven als een visueel spektakel met sterke actiescènes - wist met een budget van $ 185 miljoen een bedrag van $ 467 miljoen op te halen. Wat vinden jullie van de vergelijkingen? Doet het afbreuk aan de film of is het wel leuk om te zien?



NieuwsFilm

meest populair