Blu-Ray Review: The Good Dinosaur

Blu-Ray Review: The Good Dinosaur

Pixars visueel prachtige misstap.


Regie: Peter Sohn | Cast: Raymond Ochoa (Arlo), Jeffrey Wright (Poppa), Frances McDormand (Momma), Anna Paquin (Ramsey), Marcus Scribner (Buck), Jack Bright (Buck), Stev Zahn (Thunderclap), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Bioscooprelease: 25 november 2015 | FilmTotaal recensie: The Good Dinosaur

Met Inside Out wist Pixar misschien wel zijn beste, of in ieder geval slimste animatiefilm ooit op te leveren. Enkele maanden later verscheen The Good Dinosaur, misschien wel Pixars teleurstellendste titel ooit. Walt Disney/Pixar riep de tegenvaller over zich af, aangezien de totstandkoming alles behalve vlekkeloos verliep. Na in 2011 te zijn aangekondigd, verschoof de releasedatum van eind 2013 naar de zomer van 2014 om vervolgens met anderhalf jaar te worden uitgesteld naar eind 2015. In die periode werd regieduo Bob Peterson en John Walker van het project gehaald en kreeg de film forse herzieningen en werd Peter Sohn (Partly Cloudy, 2009) de taak toebedeeld de film af te ronden, met behulp van John Lasseter, Lee Unkrich en Mark Andrews.

Ondanks een redelijk tot goed ontvangst onder de critici wist The Good Dinosaur het publiek slechts beperkt te overtuigen. Met een budget van zo'n $200 miljoen werd er wereldwijd slechts $325 miljoen opgehaald. Nog nooit heeft een Pixar-film zo zwak gepresteerd. Zelfs Pixars debuutfilm Toy Story wist in 1995 met $362 miljoen nog beter te scoren. Onlangs verscheen The Good Dinosaur op een verder prima Blu-ray uitgave.

Synopsis

Een dino genaamd Arlo sluit voor het eerst vriendschap met een mensenkind en noemt hem Spot. Samen gaan zij op een spannende ontdekkingsreis door een mysterieus landschap. De onzekere Arlo leert zijn angsten te overwinnen en ontdekt waar hij daadwerkelijk allemaal toe in staat is.



Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Good Dinosaur heerlijk "fresh" met 76 procent. De IMDb noteert een 6,8 na ruim 46 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatiefilm met een 6,9 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Als je hoopt op een nieuwe topper van het kaliber 'Up' of 'Wall-E' zul je waarschijnlijk teleurgesteld zijn, maar in een mooie en leuke tekenfilm is het zeker, de eerste keer dat Pixar twee animatiefilms uitbrengt in hetzelfde jaar, en als ze dit niveau behouden mogen ze het van mij wel vaker doen! Ik geef hem een 8/10 - DeMuizenkoning

Box Office

Het productiebudget van The Good Dinosaur bedroeg zo'n $175-200 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de 16e Pixar-film een te magere $39,2 miljoen en eindigde op een zwakke $123,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op $325,4 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een magere 3,7 miljoen in dollars.

[/url]
Film: The Good Dinosaur | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: maart 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Nederlands Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar met regisseur Peter Sohn en het filmteam | De reis van de makers | De uitdaging | Dino-brokjes | In het spoor van de T-Rex | Korte bonusfilm: Sanjay's super team | Niet gebruikte scenes | Recyclosaurus | Verstoppertje | Ware leugens over dinosauriërs | EAN: 8717418477752 | Ook verkrijgbaar op: 3D Blu-ray | Dvd | Met dank aan: Walt Disney Home Video

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The Good Dinosaur zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een van de vele [url=http://www.impawards.com/2015/good_dinosaur_ver4.html]filmposters.

Beeld & geluid

Zoals bij iedere uitgave van een Walt Disney/Pixar animatiefilm is het beeld van een verbluffende kwaliteit. De animaties van The Good Dinosaur zijn ook van een waanzinnig hoog niveau, want ondanks dat de dino's erg basic aandoen is de natuurlijke omgeving bijna niet van echt te onderscheiden. Het beeld is haarscherp en ontzettend kleurrijk. In alle opzichten dus fantastisch. Tel hierbij de mooie DTS-HD 7.1 geluidstrack bij op, met een flinke lading surround effects, en dan kan je ervan uitgaan dat het maximale uit je home cinemaset wordt gehaald. De schijf zal ongetwijfeld regelmatig gebruikt gaan worden als demonstratiemateriaal.

Bonusmateriaal

Samen met heel wat collega's levert regisseur Sohn het audiocommentaar af. Het verdere bonusmateriaal bestaat uit veel korte featurettes die inzoomen op uiteenlopende zaken zoals Pixars fictieve dino-wereld, Pixars Recyclosaurus-projectje en de creatie van de verschillende personages. In The Filmmakers' Journey zien we hoe de film tot stand is gekomen. Met 8 minuten is dit een veel te korte featurette voor de titel die een moeilijke weg moest afleggen. Ook zijn er drie verwijderde scènes te bekijken van in totaal 10 minuten, inclusief een inleiding. Uiteraard ontbreekt de voortreffelijke Pixar short Sanjay's Super Team niet naast wat korte vermakelijke bonusclips met de bekende personages/figuurtjes.

Geen Pixar-topper, maar wel prachtig gemaakt; op een keurige Blu-ray uitgave

Ondanks de matige financiële prestaties is The Good Dinosaur zeker niet slecht. Het is in vele opzichten zelfs een heel vermakelijke animatiefilm, met leuke personages en een mooie reis van de twee belangrijkste personages Spot en Arlo. Dit is een visueel prachtige omgeving. Komende jaren zet Pixar vooral in op vervolgfilms, met achtereenvolgend Finding Dory (2016), Cars 3 (2017), Toy Story 4 (2018) en The Incredibles 2 (2019). Tussendoor verschijnt slechts één compleet nieuwe titel: Coco, in 2017. In dat opzicht was 2015 een mooi jaar.

Deze Blu-Ray uitgave van The Good DInosaur is in beeld en geluid uiteraard van het hoogste niveau. Buiten het audiocommentaar is het bonusmateriaal niet heel diepgaand, maar wel vermakelijk. Hieronder de online featurette 'Technically Speaking':



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair