[Special] Overleden filmtalent in 2015

[Special] Overleden filmtalent in 2015

FilmTotaal blikt terug op de tragische kant van filmjaar 2015.

Elk jaar komen er weer een hoop getalenteerde nieuwe gezichten bij in Hollywood. Helaas is de keerzijde dat we ook elk jaar weer afscheid moeten nemen van acteurs, actrices, regisseurs en andere grootheden uit de filmindustrie. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de talenten die we dit jaar hebben verloren; sommigen door ouderdom, anderen onder tragische omstandigheden. Gelukkig kunnen we door de films en tv-series waarin ze hebben meegespeeld en die ze hebben gemaakt, blijven genieten van hun respectievelijke oeuvres.

Christopher Lee (27 mei 1922 – 7 juni 2015)

Over Sir Christopher Lee kunnen hele boekwerken worden geschreven, maar hij stond met name bekend als een zeer veelzijdige acteur die een van de grootste filmografieën ooit heeft (op IMDb worden 278 rollen genoemd!). Lee werd geboren in 1922 in Londen en ging op 19-jarige leeftijd in het leger, waar hij in dienst was van de Royal Air Force. Er gaan verhalen dat Lee lid was van een speciale eenheid die Nazi’s uitroeide, maar de acteur liet nooit al te veel kwijt over deze periode van zijn leven. Na de Tweede Wereldoorlog werd Lee lid van de Rank Organisation, waar hij werd opgeleid tot acteur. In 1948 speelde hij een van zijn eerste rolletjes in Laurence Oliviers Hamlet, waarin ook zijn toekomstige horror-partner Peter Cushing in te zien was. Beide acteurs waren ook te zien in Moulin Rouge (1952), maar zouden elkaar pas weer treffen in de horrorfilms die ze samen maakten.

In de jaren ’50 had Lee door zijn exotische uiterlijk en lengte (1,96 m) moeite om rollen te vinden, maar daar kwam al snel verandering in toen hij werd gecast als het titulaire monster in Frankenstein (1957), een rol die leidde tot een langdurige samenwerking met Hammer Film Productions. Hammer bezorgde hem ook de meest iconische rol van zijn carrière, namelijk die van Dracula (1958), die hij in verschillende films zou spelen. Daarnaast speelde hij ook de titelrol in The Mummy (1959). In de jaren ’60 en ’70 speelde Lee mee in succesvolle producties zoals The Face of Fu Manchu, The Wicker Man, The Three Musketeers en nam hij de rol op zich van schurk Scaramanga in de Bond-film The Man with the Golden Gun.

Door het succes van de laatstgenoemde film verhuisde Lee in de jaren ’70 naar Hollywood, waar hij veel rollen in tv- en filmproducties kreeg aangeboden, waarvan het grootste deel helaas niet erg opzienbarend was. Het nieuwe millennium bood echter nieuwe mogelijkheden voor de acteur en vormde misschien wel het meest succesvolle deel van zijn loopbaan; zo speelde hij Count Dooku in Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002), Saruman the White in de Lord of the Rings- en The Hobbit-trilogieën, maar ook kleinere rollen in producties van Tim Burton (Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Factory, Corpse Bride) en Martin Scorsese (Hugo).

In 2001 werd Lee geridderd tot Commander of the Order of the British Empire en in 2009 ontving hij de titel van Knight Bachelor. Lee overleed op 7 juni 2015 na hartfalen, kort na zijn 93e verjaardag.

Wes Craven (2 augustus 1939 – 30 augustus 2015)

Regisseur Wes Craven was een van de grootmeesters van het horror-genre en heeft deze filmstroming zelfs tot twee keer toe opnieuw uitgevonden. Craven werd in 1939 geboren in Cleveland, Ohio en maakte zijn eerste film op 33-jarige leeftijd. De betreffende film was het beruchte The Last House on the Left uit 1972, een productie die hij schreef, regisseerde en monteerde. Na verschillende andere films, zoals The Hills Have Eyes, blies hij het horror-genre in 1984 nieuw leven in met de filmklassieker A Nightmare on Elm Street.

En hoewel hij geen van de vijf daarop volgende sequels regisseerde, keerde hij in 1994 wel terug naar de franchise met New Nightmare, de eerste horrorfilm die reflecteerde op zowel Craven als het horror-genre en een voorloper was van Scream, de razend populaire horrorfilm uit 1996 die zijn grootste succes bleek. Craven regisseerde daarna niet alleen de drie vervolgen op Scream, maar maakte ook dramafilm Music of the Heart (1999), een film die Meryl Streep een Oscar-nominatie opleverde, en thriller Red Eye met Cillian Murphy. Veel van zijn oudere films werden ondertussen in de remake-molen van Hollywood gegooid, wat successen opleverde zoals The Hills Have Eyes in 2006 en The Last House on the Left in 2009. Wes Craven overleed in augustus aan de gevolgen van een hersentumor.

Leonard Nimoy (26 maart 1931 – 27 februari 2015)

Leonard Nimoy zal bij iedereen altijd bekend blijven als Mr. Spock uit Star Trek, maar hij had ook vooraf aan Trek een aandeel in verschillende producties. Nimoy maakte zijn filmdebuut op 20-jarige leeftijd met een rolletje in Queen for a Day (1951) en als een honkbalspeler in Rhubarb (1951). Na twee jaar te hebben gediend in het Amerikaanse leger, vergaarde hij rolletjes in weinig opzienbarende sci-fi meuk zoals Zombies of the Stratosphere (1952) en Them! (1954). Na nog ruim tien jaar te hebben aangerommeld in Hollywood kreeg hij in 1966 de rol aangeboden die hem wereldberoemd zou maken, namelijk die van Mr. Spock, een officier op de U.S.S. Enterprise; half mens/half Vulcan. De rol leverde hem drie Emmy-nominaties op en lanceerde ook zijn carrière als schrijver en regisseur. Zo maakte hij bijvoorbeeld in 1986 Star Trek IV: The Voyage Home, een van de meest succesvolle Star Trek-films.

Buiten Star Trek was Nimoy een succesvolle theateracteur, en speelde hij rollen in producties zoals Oliver en Fiddler on the Roof. Ook schreef hij twee gedichtenbundels en was zijn stem te horen in twee afleveringen van The Simpsons. In de latere jaren van zijn loopbaan als acteur speelde hij de rol van Mustafa Mond in de NBC-versie van Brave New World (1998), sprak hij de stem in van Sentinel Prime in blockbuster Transformers: Dark of the Moon (2011) en keerde hij terug als Spock in J.J. Abrams’ Star Trek (2009) en Star Trek Into Darkness (2013).

Robert Loggia (3 januari 1930 – 4 december 2015)

De doorgewinterde karakteracteur Robert Loggia overleed een aantal weken geleden op 85-jarige leeftijd in Los Angeles. Loggia vocht al vijf jaar tegen Alzheimer en laat zijn vrouw Audrey (met wie hij meer dan 30 jaar was getrouwd), drie kinderen en een stiefkind achter.

Loggia speelde zijn eerste filmrollen aan het einde van de jaren '50 en was zelfs dit jaar nog te zien in de Canadese horrorfilm Sicilian Vampire. In 1986 werd hij ook door zijn collega's in de filmindustrie erkend met een Oscar-nominatie, die hij kreeg voor zijn rol in de rechtbank-thriller Jagged Edge naast Glenn Close en Jeff Bridges. Ook werd hij genomineerd voor een Emmy als hoofdrolspeler in de detective-serie Mancuso, F.B.I.. Naast de eerder genoemde rollen speelde hij ook belangrijke rollen in films zoals Big, Scarface, Independence Day. A Woman Called Golda, Prizzi's Honor, Lost Highway, Psycho II, Necessary Roughness, Smila's Sense of Snow, The Marrying Man, Armed and Dangerous, Over the Top, Bad Girls, Hot Pursuit, Triumph of the Spirit, Disney's Oliver & Company, The Ninth Configuration en drie Pink Panther-films.

De acteur was ook in veel tv-series te zien, waarvan de bekendste ongetwijfeld HBO's The Sopranos was. Hij ontving daarnaast een Emmy-nominatie voor een gastrol in Malcolm in the Middle en speelde rollen in The Rockford Files, The Untouchables, Columbo, Gunsmoke, Charlie's Angels, Frasier, Hawaii Five-O, Kojak, Starsky and Hutch, Little House on the Prairie, Rawhide en Voyage to the Bottom of the Sea.

Omar Sharif (10 april 1932 – 10 juli 2015)

Omar Sharif, in de jaren ’60 een van de bekendste acteurs ter wereld, overleed eerder dit jaar op 83-jarige leeftijd na een hartaanval. De in Egypte geboren acteur werd wereldberoemd na zijn rol in David Leans epos Lawrence of Arabia, zijn eerste Engelstalige film. Voor deze rol ontving hij twee Golden Globes en een Oscar-nominatie. Na zijn aandeel in Lawrence of Arabia werd hij een begenadigd Hollywood-acteur en speelde hij alleen al in 1964 in drie grote producties, waaronder Behold a Pale Horse en The Yellow Rolls Royce. In 1965 speelde hij vervolgens de hoofdrol in klassieker Doctor Zhivago, een rol die hem zijn derde Golden Globe opleverde.

James Horner (14 augustus 1953 – 22 juni 2015)

Componist James Horner, die twee Oscars won voor zijn bijdrage aan Titanic en daarnaast ook verantwoordelijk was voor de muziek van films zoals Aliens en Braveheart, overleed afgelopen zomer op 61-jarige leeftijd na op zo’n honderd kilometer ten noorden van Santa Barbara neer te zijn gestort met zijn privévliegtuig.

Horner, die op zijn vijfde al op pianoles zat, studeerde aan de Royal College of Music in Londen en later aan de University of Southern California in Los Angeles. Aan het einde van de jaren zeventig ging hij filmmuziek maken voor regisseurs als George Lucas, Steven Spielberg, James Cameron, Oliver Stone en Ron Howard. Naast de eerder genoemde films componeerde Horner ook de muziek van films zoals Star Trek II: The Wrath of Khan, A Beautiful Mind, Legends of the Fall, The Mask of Zorro en Avatar. Horner laat zijn echtgenote Sarah en twee dochters achter.

Melissa Mathison (3 juni 1950 – 4 november 2015)

Melissa Mathison, de scenarist die al onze harten veroverde met haar script van E.T. the Extra Terrestrial, overleed onlangs op 65-jarige leeftijd na een lang gevecht tegen kanker. Mathison begon haar carrière met assistent-werk bij producties zoals The Godfather: Part II en Apocalypse Now. Ze brak uiteindelijk door met haar script van The Black Stallion, een familiefilm die in 1979 in de bioscopen draaide. De getalenteerde schrijver was 21 jaar getrouwd met Harrison Ford, voordat zij van elkaar scheidden in 2004. Mathison en Ford hebben samen twee kinderen. Tijdens haar 30-jarige carrière werkte ze vaak samen met producenten Kathleen Kennedy en Frank Marshall, maar ook met regisseurs zoals Frank Oz (The Indian in the Cupboard) en Martin Scorsese (Kundun).

Mathison zal echter vooral herinnerd worden voor het verhaal van de vriendelijke alien E.T., dat door Steven Spielberg in 1982 werd verfilmd en een van de meest succesvolste films ooit werd. Toepasselijk genoeg was haar laatste project The BFG, een familiefilm van Spielberg die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Die film draait vanaf 30 juni 2016 in onze bioscopen.

Gunnar Hansen (4 maart 1947 – 7 november 2015)

Gunnar Hansen, de man die een van de meest iconische horror-personages ooit leven gaf, overleed afgelopen november op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De acteur was nog maar 26 jaar oud toen hij werd gecast als de kettingzaagslingerende Leatherface in horrorklassieker The Texas Chainsaw Massacre, een van de eerste echte slasher-films. Zijn eerste optreden als Leatherface was ook gelijk zijn laatste; daarna was hij alleen nog te zien in horrorfilms met titels zoals Hellblock 13, Chainsaw Sally en Hollywood Chainsaw Hookers. In 2013 schreef Hansen een boek met de titel Chain Saw Confidential, waarin hij vertelde over zijn ervaringen op de set van de film. Hansen werd vlak voor zijn dood nog gecast in horror-comedy The Gathering naast Simon Pegg en horror-thriller Death House naast Robert Englund en Danny Trejo, maar zijn aandeel in die films heeft hij helaas niet kunnen realiseren.

Rod Taylor (11 januari 1930 – 7 januari 2015)

De Australische acteur Rod Taylor, vooral bekend door zijn rol in Alfred Hitchcocks klassieker The Birds, overleed begin dit jaar op 84-jarige leeftijd in Los Angeles. Taylor werd in Australië opgeleid tot theateracteur, alvorens zijn vertrek naar Hollywood in de jaren '50. Al snel kreeg hij rollen in tientallen films, waarvan de bekendste voorbeelden The Time Machine, The Train Robbers en Sunday in New York zijn. Zijn aandeel in Hitchcocks The Birds maakten hem uiteindelijk een grote ster. Zijn laatste rol was die van Winston Churchill in Quentin Tarantino's Inglourious Basterds uit 2009. Taylor laat zij vrouw Carol (waarmee hij meer dan dertig jaar was getrouwd) en dochter Felicia achter.

Ook overleden in 2015:
Anita Ekberg; actrice, La Dolce Vita (29 september 1931 – 11 januari 2015)
David Canary; acteur, All My Children (25 augustus 1938 – 16 november 2015)
’Rowdy’ Roddy Piper; acteur, They Live (17 april 1954 – 30 juli 2015)
Ben Woolf; acteur, American Horror Story (15 september 1980 – 23 februari 2015)
Samuel Goldwyn, Jr.; producent, Master and Commander: The Far Side of the World (7 september 1926 – 9 januari 2015)
Sam Simon; producent, The Simpsons (6 juni 1955 – 8 maart 2015)
Alex Rocco; acteur, The Godfather (29 februari 1936 – 18 juli 2015)
Patrick Macnee; acteur, The Avengers (serie) (6 februari 1922 – 25 juni 2015)
Uggie; dier-acteur, The Artist (14 februari 2002 – 7 augustus 2015)
Diana Douglas; actrice, Planes, Trains & Automobiles (22 januari 1923 – 3 juli 2015)
James Best; acteur, The Dukes of Hazzard (26 juli 1926 – 6 april 2015)
Maureen O’Hara; actrice, Miracle on 24th Street (17 augustus 1920 – 24 oktober 2015)
Dick Van Patten; acteur, Spaceballs (9 december 1928 – 23 juni 2015)

NieuwsFilm

meest populair