Michael B. Jordan over de casting van zijn 'Fantastic Four'-rol

Het is niet de eerste keer dat een blank personage donker is gemaakt, of vice versa.

Er ontstond vorig jaar veel kritiek toen acteur Michael B. Jordan (Chronicle) aangesteld werd voor de rol van Johnny Storm, oftewel The Human Torch, in de nieuwste Fantastic Four-film. Zoals gewoonlijk werd het volk gesplitst in mensen die de casting tegemoet kwamen en fans die het karakter liever blank hielden, zoals in de gelijknamige stripboeken. De 28-jarige Amerikaan liet via Entertainment Weekly zijn weerwoord plaatsen.

"Ik wilde niet onwetend overkomen wat betreft de reacties van mensen. Ze zeiden dingen zoals: 'Een donkere gozer? Dat bevalt me niet. Ze zullen het vast doen omdat Obama de president is.' En: 'Ze zijn niet trouw aan het stripboek.' En ook wel: 'Ze hebben het karakter vernietigd!' Het zat me ooit dwars, maar nu niet meer. Ik begrijp het perspectief van iedereen en ik weet dat ik het publiek niet kan vragen om 50 jaar aan stripboeken te vergeten."

Maar: "De wereld is anno 2015 veranderd vergeleken toen 'Fantastic Four' voor 't eerst in 1961 uitkwam. Stan Lee schreef tevens een e-mail naar onze regisseur: 'Het gaat goed zo. Ik ben hier tevreden mee.' Wie ben ik om daar tegenin te gaan? Het publiek kan het ook als een creatieve keuze zien van de regisseur, Josh Trank, die zelf in een multiculturele relatie verkeert - een reflectie van hoe een moderne familie er hedendaags uitziet."

Jordan erkent de afwijking, maar hoopt met zijn rol een stap te zetten richting het accepteren van diversiteit. "Mensen zullen elkaar altijd van rassen onderscheiden, maar misschien zullen we er in de toekomst niet zoveel meer over praten. Misschien, als ik het voorbeeld geef, dan zal Hollywood het overwegen om meer gekleurde mensen in belangrijkere rollen te plaatsen. Misschien kunnen we zodoende de denkwijze van mensen veranderen die zeggen dat een verfilming trouw moet zijn aan het bronmateriaal."

Mensen op het internet die graag naar Jordan uithalen ontvingen nog een extra opmerking van de Wire-acteur: "Haal je hoofd uit je computer. Ga naar buiten en loop een stukje. Kijk naar de mensen die naast je lopen. Kijk naar de vrienden van je vrienden en zie met wie zij omgaan. En begrijp dan dat dit de wereld is waarin we leven. Het is oké om hem leuk te vinden."



NieuwsFilm

meest populair