Filmfestival in Berlijn spoort terrorisme aan volgens Noord-Korea

Waarom ze dat denken is tot zover onbekend, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om een misverstand.

Met oud- en nieuw achter de rug naderen we inmiddels alweer het einde van de maand januari. Voor vele filmfans betekent dit uiteraard smullen met het Internationale filmfestival van Berlijn (Berlinale) dat in begin februari van start gaat. Helaas zijn er enkele mensen die hier een stokje voor willen steken. En zij komen uit Noord-Korea.

Amerika, met filmstudio Sony in het bijzonder, kreeg een maand geleden al de volle laag van het onderworpen land wegens het maken van de komediefilm The Interview. Dit leidde naar een succesvolle aanval van hackers die enkele films op het internet uitbrachten, met daarnaast heel wat gossip in de vorm van e-mails. En dit hebben de Noord-Koreanen nog lang niet achter zich gelaten. Het Noord-Koreaanse - door de overheid beheerste - televisienetwerk Korean Central Television kondigde van de week een verrassende mededeling aan. Zij beschuldigen het gehele filmfestival van het stichten van terrorisme, omdat The Interview daar gedraaid zou worden.

"De uitzending heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting, noch met het karakter van het Internationale filmfestival van Berlijn. Het is overduidelijk een daad om terrorisme aan te sporen. Het Westen acht diens vrijheid van meningsuiting blijkbaar als vrijheid van geweld en terrorisme," vertelde de omroeper. Er werd daarnaast vermeld dat Duitsland zich moest schamen en dat zij, vanwege hun steun aan de Verenigde Staten, hun "schandelijk verleden" betreffende de Jodenvervolging eer aan doen.

Het grappige aan dit verhaal is echter dat de Noord-Koreanen mogelijk een vergissing maken. The Interview komt namelijk niet in de rotatie voor en zal ook niet afgespeeld worden gedurende het evenement. Mogelijk halen zij de opening van het festival - dat op 5 februari plaats vind - in de war met het uitkomen van de komedie in de Duitse bioscoopzalen. De directeur van het filmfestival, Dieter Kosslick, vertelt dan ook tegenover The Hollywood Reporter dat hij de Noord-Koreaanse ambassadeur in Duitsland wil uitleggen dat er een misverstand in het spel is.

"Ik ga hem vertellen dat die voorstelling helemaal niets met het Berlijnse filmfestival te maken heeft," legt Kosslick uit. "Het is pure toeval. Wij hebben regelmatig contact met Sony, maar nog nooit hebben wij gezamenlijk overwogen om de officiële première van 'The Interview' tijdens het festival te houden."

In de film met Seth Rogen en James Franco trachten de hoofdrolspelers de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om te brengen. Sony besloot de film niet in de bioscoop uit te brengen toen er door de hackergroep Guardians of Peace met aanslagen gedreigd werd. De komedie kwam later, door middel van online diensten, uit en brak enkele records. Waaronder zijn eigen.



NieuwsFilm

meest populair