Seth Rogen & James Franco over de Sony hack

Ze hebben altijd wel zin in een grapje, maar dit is te ver gegaan.

Sinds filmstudio Sony Pictures gehackt is, breekt het ene schandaal na het ander uit. Vooral het openbaar maken van e-mails tussen studiomensen hebben enkele acteurs over de rooie gekregen en daarnaast een hoop respect tussen de individu's geruïneerd. In het middelpunt staat nog steeds de komediefilm The Interview, die de hackers in eerste instantie aantrok. Gedurende de première van de film mochten de hoofdrolspelers, Seth Rogen en James Franco, niet van Sony met de media praten op de rode loper. Nu is het hen toch nog gelukt, in de vorm van Howard Stern's radio programma.

In de film moeten Rogen en Franco de Noord-Koreaanse Kim Jong-un liquideren. Landgenoten van de dictator hebben meerderen malen laten weten de film geen succes toe te wensen, maar of zij achter de aanval zitten weet de Canadese Seth Rogen niet. "Niemand heeft ons met alle zekerheid kunnen vertellen dat Noord-Korea het heeft gedaan. De ene dag denk ik: 'Zij hebben het verdomme gedaan. Dat weet ik zeker.' De volgende dag heb ik zoiets van: 'Het kan hen echt niet zijn geweest.' Daarvoor ziet het er te intelligent uit. Misschien is het gewoon een hacker groep."

Naast de infiltratie vindt de 32-jarige komediant het belachelijk dat zijn en James Franco's salarissen in het nieuws zijn gerapporteerd. "Het is vreemd dat ik hier verdomme over praat. Het is gestolen informatie. Het is stom dat mensen het hier over hebben. Persoonlijk kan het mij niet zoveel schelen. Ik vind het niet erg dat er wat van mij gestolen is en dat ik over mijn zooi praat. Het is uiteindelijk allemaal niet zo erg voor mij, maar het blijft nochtans gestolen!"

Rogen's probleem ligt echter niet zozeer bij de mensen die het lezen, maar bij de schuldigen die het hebben verspreid - de media. "Het zijn net pandhuizen. Je kan niet iets aannemen en doorverkopen als het gestolen is. Al die informatie zou ergens in een donkere hoek van het internet zweven als het niet aan die nieuwsartikelen lag. Het is gestolen informatie waar de media direct van profiteert. Ze zijn letterlijk gestolen zooi aan het verkopen. Het is niet alsof ze er niet van profiteren! Het is internetmateriaal waar je op wilt klikken. Het is aantrekkelijk materiaal. Ik vind het maar ziekelijk en ik kan het niet geloven."

Betreffende de e-mails die naar buiten zijn gekomen vertelt hij: "Het gaat jullie allemaal niets aan. Die mensen doen niets illegaals. Ze proberen jullie, de consumenten, niet te bedonderen. Ze sturen privéberichten naar elkaar toe." James Franco (36 jaar) vindt het daarnaast verwonderend dat er films zijn gestolen. "Hoe zijn ze in het bezit van die films gekomen? Ze hebben films gestolen. Sony kon ze op een legale manier van het internet krijgen, maar ze kunnen geen legale maatregelen nemen om het te voorkomen."

The Interview behoorde niet tot één van de vijf films die naar het internet lekte. Zij die de humorfilm in de bioscoop willen zien, kunnen hem eind januari in de Nederlandse bioscoopzalen bezichtigen. Legaal.



NieuwsFilm

meest populair