Oscar-genomineerde actrice Ruby Dee overleden

De actrice uit films zoals Do the Right Thing en American Gangster werd 91 jaar oud.

Actrice Ruby Dee , bekend uit films zoals A Raisin in the Sun, Do the Right Thing en American Gangster is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden. Dee, die op het witte doek vaak het scherm deelde met Ossie Davis , waarmee ze 56 jaar getrouwd was, werd op het moment van overlijden omringd door familie en vrienden. Davis overleed in 2005.

Ruby Ann Wallace (haar echte naam) werd geboren in Cleveland, Ohio in 1922. Tijdens haar lange carrière speelde ze in wel 111 films en tv-series, en werd ze op 83-jarige leeftijd beloond met een Oscar-nominatie voor Beste Actrice in een Bijrol voor American Gangster (2007), waarin ze de moeder van Denzel Washingtons personage Frank Lucas speelde.

Naast deze Oscar-nominatie werd ze ook zes keer genomineerd voor een Emmy Award (waarvan ze er een won).

Net als haar man, was Dee ook zeer actief in de mensenrechtenbeweging die werd aangevoerd door Martin Luther King. Dee en Davis wilden het voor elkaar krijgen dat zwarte acteurs dezelfde mogelijkheden hadden als hun blanke collega's. In 1999 werd het koppel nog gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de dood van Amadou Diallo, een ongewapende Afrikaanse immigrant, die werd neergeschoten door de politie van New York.

Dee en Davis waren naast Martin Luther King ook bevriend met Malcolm X en honkbalster Jackie Robinson en zijn vrouw Rachel. Dee speelde haar in de film The Jackie Robinson Story uit 1950. Het koppel sprak ook tijdens de historische mars naar Washington en ook tijdens de uitvaarten van King en Malcolm X.



NieuwsFilm

meest populair