Filmzomer 2013 in de VS mogelijk sterkste ooit

Ondanks de vele flops doen de grote verdieners het bijzonder goed.

Variety schrijft dat de filmzomer van 2013 misschien wel de beste filmzomer ooit zal worden, als het aankomt op de prestaties in de Amerikaanse box office. Ondanks de vele flops, hebben films als Iron Man 3 en Despicable Me 2 ervoor gezorgd dat de zomer toch de moeite waard is om op terug te kijken.

Afgelopen zondag stond de box office in totaal op 4,15 miljard dollar in de VS. Dat is maar liefst 12% meer dan in 2011 verdiend was tot deze zondag toe. De zomer van 2011 was de beste in de VS ooit: toen werd 4,4 miljard dollar verdiend aan de Amerikaanse box office.

Dat afgelopen weekend Elysium in première ging met een opening van 30,5 miljoen dollar, samen met drie andere grote releases, maakt dat dit totaal gehaald kan worden. Er komen nog elf andere grote films uit de komende weken, waaronder Kick-Ass 2 en Jobs. Daar heeft men hoge verwachtingen van, en de kans is groot dat hieraan ook voldaan zal worden.

Desondanks hebben veel films deze zomer flink teleurgesteld aan de box office in Amerika. Zo flopten After Earth, The Lone Ranger en R.I.P.D.. Wellicht waren er eenvoudigweg teveel epische films de afgelopen maanden. Het publiek heeft nu keer op keer moeten zien hoe de Aarde bijna tot een einde kwam. Een van de verrassingen op dat gebied is World War Z, waarvan verwacht werd dat het niet sterk zou presteren.

Films die het sterk deden de afgelopen weken waren bijvoorbeeld Planes van Disney, dat 22,5 miljoen dollar verdiende in zijn openingsweekend. En dat voor een budget van vijftig miljoen dollar. Enkele weken daarvoor ging Turbo nog in première, dat 21 miljoen dollar verdiende in drie dagen tijd, en nu op 75 miljoen dollar staat in de VS.

Hieronder een lijstje van de afgelopen vijf box office jaren. De verdiensten betreffen enkel de VS.

2013: 4,15 miljard dollar (tot 11 augustus)
2012: 4,28 miljard dollar
2011: 4,40 miljard dollar
2010: 4,21 miljard dollar
2009: 4,33 miljard dollar



NieuwsFilm

meest populair