Japanse regisseur Nagisa Oshima overleden

Hij werd bekend met L'Empire des sens en Empire of Sense.

De Japanse filmregisseur Nagisa Oshima is afgelopen dinsdag aan de gevolgen van een longontsteking overleden. Dat meldden Japanse media. In zijn films, zoals L'empire des sens (1976), ging het veelal om seksuele obsessies, geweld en misdaad. In 1978 won hij voor de film Empire of Sense de prijs voor de beste regisseur op het filmfestival van Cannes.

De film was ook nog genomineerd voor de Gouden Palm, maar die kreeg de film uiteindelijk niet. In opspraak kwam hij met zijn film L’empire des sens, die ging over een waargebeurde fatale seksuele obsessie in het Japan van de jaren dertig. Omdat er harde porno in de film voorkwam, konden de opnames niet in Japan gemaakt worden, waarop de productie naar Frankrijk verhuisde.

Een andere film waarmee Oshima bekend werd, is Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), over krijgsgevangenen in een jappenkamp op Java. De film werd gebaseerd op het gelijknamige boek van de Zuid-Afrikaanse schrijver Laurens van der Post, en David Bowie speelde een van de hoofdrollen.

De laatste film van Oshima kwam in 1999 uit, toen hij net hersteld was van een hersenbloeding. Dat was Gohatto, en deze ging over een Samoerai die bij andere Samoerai homoseksuele gevoelens opwekte met zijn meisjesachtige schoonheid.

Nagisa Oshima overleed op 80-jarige leeftijd.



NieuwsFilm

meest populair