Oscar problemen: online stemmen te moeilijk

Leden van de Academy slaan de eerste stemronde uit pure frustratie maar over.

Leden van de Academy hebben nog maar één week om te stemmen op hun favoriete films, acteurs en actrices. Schijnbaar gaat dat proces dit jaar niet bepaald hoe het moet. Leden van de Academy kunnen dit jaar voor het eerst ook online stemmen, en dat proces werkt niet naar behoren.

Sinds de periode om te stemmen afgelopen 17 december van start ging (deze duurt tot 3 januari) hebben leden van de Academy verteld dat het systeem niet goed werkt. Zo lag de website in het begin vaak plat en werkt het systeem om wachtwoorden te krijgen niet goed.

Zo moeten leden niet alleen hun gewone wachtwoord invoeren om toegang te krijgen tot de website van de Academy, maar moeten ze nog een tweede invoeren. Dat wachtwoord krijgen ze alleen door te bellen naar een telefoonnummer dat specifiek voor die persoon bestaat. Veel leden klagen dat er meerdere keren gebeld moest worden om te kunnen stemmen.

Maar, het wordt nog erger. Nadat iemand ingelogd heeft op de website van de Academy en vervolgens het telefoonnummer gebeld heeft dat hen toegewezen was om het wachtwoord te krijgen waarmee toegang gekregen wordt tot het stemsysteem, wordt er een veiligheidscode verzonden. Deze code krijgt men via een telefoontje of een sms’je.

Het is meermaals voorgekomen dat het sms’je of telefoontje gewoon niet aankwam. Dan moest het proces opnieuw doorlopen worden. ”Het is zo slecht bedacht. Als ik er zo over nadenk, zal ik waarschijnlijk niet stemmen deze ronde. Het kost gewoon teveel moeite,” vertelt anoniem Academy-lid. Uiteindelijk heeft de persoon toch gestemd, maar pas nadat er zonder reden twee veiligheidscodes verzonden waren, waarvan alleen de tweede werkte.

Het lijkt erop dat het digitale tijdperk misschien net iets teveel is voor de Academy. Het systeem is zo overladen met specifieke beveiligingen en coderingssystemen dat het niet alleen voor hackers onmogelijk is om op het systeem in te breken, maar het ook voor leden enorm ingewikkeld is om te kunnen stemmen.

Niet iedereen heeft overigens besloten om via het internet te stemmen. Sommige leden zullen gewoon een brief thuisgestuurd worden, die ze in moeten vullen. Hoeveel mensen van de 5,500 stemgerechtigden er uiteindelijk gestemd hebben zal niet bekend worden gemaakt.



NieuwsFilm

meest populair