Nederlandse regisseurs protesteren tegen bezuinigingen

Daarnaast moet er een Nationale Filmtop georganiseerd worden om de problematiek op te lossen.

Vandaag is er een manifestatie van Nederlandse film- en televisieregisseurs. Het Mediafonds wordt opgeheven en regisseurs zijn het daar natuurlijk niet mee eens. Voor het maken van hun films zijn ze deels afhankelijk van subsidies, verstrekt door dit instituut. Als protestactie zal het pand van het fonds, dat aan de Herengracht ligt, tot het begin van de middag bezet worden.

Dat meldde de Dutch Directors Guild, waar zo'n driehonderd regisseurs bij zijn aangesloten afgelopen zondag. De regisseurs zeggen zichtbaar te willen maken aan de politiek en het publiek waarom het fonds behouden moet blijven.

Sander Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, liet vorige week weten dat het fonds weg moet. Aan die plannen wil hij vasthouden. Komende week wordt er over deze kwestie gestemd, voordat de Tweede Kamer op Kerstreces gaat.

Overigens werd er ook een bericht naar buiten gebracht waarin staat dat Ministers Jet Bussemaker (Cultuur) en Henk Kamp (Economische Zaken) naar mogelijkheden moeten kijken om de Nederlandse filmindustrie een steuntje in de rug te geven. Zo moeten er fiscale voordelen komen voor projecten in Nederland.

Er zal, als de plannen van de partijen VVD, PvdA en D’66 doorgaan, binnenkort een Nationale Filmtop georganiseerd worden, waarbij regisseurs, acteurs en andere mensen uit de Nederlandse filmindustrie uitgenodigd worden, om na te denken over oplossingen voor de dreigende problemen.



NieuwsFilm

meest populair