Nederlandse filmindustrie zwaar onder druk

De bezuinigingen vanaf 2013 slaan een groot gat in de Nederlandse filmproductie.

Als gevolg van de bezuinigingen die de overheid gepland heeft op onder andere het gebied van cultuur, zal er een groot gat geslagen worden in de Nederlandse filmproductie. Dit blijkt uit een onderzoek van het SEO Economisch Onderzoek. De sector blijkt in dat onderzoek erg succesvol te zijn, maar dat succes komt onder grote druk te staan door de geplande bezuinigingen.

Volgens het onderzoek stond de filmproductie van Nederland er de afgelopen jaren goed voor. Maar liefst 8.000 bedrijven bieden werk aan 20.000 mensen. Daarnaast is de bioscoopomzet de afgelopen vier jaar met tachtig procent gestegen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er een positief verband bestaat tussen de vertoning van films van eigen bodem en de hoogte van het totale bioscoopbezoek. Dat houdt, kortom, in dat meer Nederlandse films in de bioscoop zorgen voor meer bioscoopbezoekers.

De genoemde stijging van het bioscoopbezoek is overigens niet alleen toe te schrijven aan een groeiend aantal Nederlandse producties, maar ook aan investeringen van de bioscopensector. Zo is er geïnvesteerd in digitalisering, kwaliteit en uitbreiding van de vertoningen.

Als gevolg van de bezuinigingen op het Nederlands Filmfonds en de Publieke Omroep zal er echter vanaf 2013 een groot gat ontstaan in de begroting van de Nederlandse filmindustrie. Alleen al door het snijden in het budget van het Filmfonds zal het productievolume in 2013 met één derde dalen.

Er zijn dus maatregelen nodig om het aantal Nederlandse films dat jaarlijks uitgebracht wordt op peil te houden. Maar, door de bezuinigingen gaan bedrijven failliet, gaan zowel werkgelegenheid als professionele kennis verloren en trekt talent weg uit Nederland. Om dit tegen te gaan roept de filmindustrie de overheid op tot gericht beleid, om zo de harde klappen op te kunnen vangen.



NieuwsFilm

meest populair