Verhaal van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in trek

Enkele van de grootste studio's willen zijn leven verfilmen.

Het verhaal van WikiLeaks-oprichter Julian Assange blijkt in trek te zijn. Volgens de Wall Street Journal staan enkele van Hollywood’s grootste studio’s, zoals Time Warner, HBO Films, DreamWork Studios en Universal allemaal in de rij om zijn levensverhaal te verfilmen. Dat kan echter nog ingewikkeld worden.

Assange komt op het moment nog regelmatig in het nieuws omtrent een mogelijke uitlevering aan Zweden. Hij werd toen hij in Londen verbleef opgepakt omdat Zweden een uitleveringsverzoek had ingediend. Daar is de WikiLeaks-oprichter aangeklaagd voor seksueel misbruik, maar waar Assange bang voor is, is dat hij vervolgens uitgeleverd zal worden aan de Verenigde Staten. Enige tijd geleden heeft zijn website nog honderdduizenden geheime overheidsdocumenten gelekt, en als gevolg daarvan is hij ‘wanted’. Mocht hij uiteindelijk uitgeleverd worden aan de VS, dan wacht hem mogelijk de doodstraf.

Om die uitlevering te voorkomen, spande Assange in eerste instantie rechtszaken aan. Die mochten niet baten, want de rechter oordeelde dat hij gewoon uitgeleverd kon worden. Daarom heeft Assange nu voor iets radicalere stappen gekozen en is hij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen ingevlucht. Daar heeft hij politiek asiel aangevraagd.

Omdat de uitkomst daarvan nog niet bekend is, is het riskant voor studio’s het verhaal nu al te verfilmen. Desondanks wordt er al door enkele studio’s gewerkt aan films over de WikiLeaks-oprichter. Holly Bario, voorzitter van de afdeling productie bij DreamWorks noemt dat opmerkelijk, omdat er nog zoveel moet gebeuren. Ze heeft ook nog nooit meegemaakt dat een film nu al gemaakt wordt, terwijl er nog zoveel ontwikkelingen moeten zijn.

Dat is ook een van de redenen dat de meeste studio’s nog enigszins afwachtend zijn met hun projecten. Alleen Universal is al ver met het project: daar komt binnenkort een documentaire over Assange uit de pijpleiding.

Overigens heeft Assange de rechten op zijn levensverhaal nog niet eens verkocht. De meeste projecten baseren zich daarom op onofficiële biografieën over de man. Door dat te doen hoeven studio’s geen toestemming te krijgen en de rechten op het verhaal niet te kopen.



NieuwsFilm

meest populair