Kubrick's lijst met filmtitels

De regisseur had een boel ideeën voor filmtitels.

Stanley Kubrick werkte vierendertig jaar samen met zijn persoonlijke assistent Tony Frewin, en hield in die tijd een lijst bij van potentiële filmtitels; een lijst die ze Titles in search of a script noemden. Frewin in het boek The Stanley Kubrick Archives: Stanley once suggested we open an agency called Titles 'r' Us Inc — and that's all we would trade in. There had to be a market for them as the studios were doing such a poor job themselves.

Hieronder een selectie van die lijst. Welke films zouden jullie willen zien?

I MARRIED AN ARMENIAN
Deze woorden warden tegen Kubrick en Frewin uitgesproken door een schrijfster. Kubrick vond het een geweldige titel voor een Warner Bros. musical in de stijl van de jaren ’40.

IF ONLY THE FÜHRER KNEW!
Dit was een gezegde in het Duitsland van de jaren ’30. Als iets mis ging of iemand iets verkeerd deed, werd deze uitspraak sarcastisch gebruikt.


Vijf films voor Sharon Stone. Partition Magic was de naam van een software pakket in de dagen van DOS, dat het bijna mogelijk maakte om twee programma’s tegelijkertijd te gebruiken.

ONLY MINISTERS OF THE THIRD REICH MAY USE GREEN INK
Kubrick las ergens dat dit een wet was in Hitler’s Derde Rijk. Volgens hem zou het een geweldige art house film zijn naast Wim Wenders The Goalie’s Anxiety at the Penalty Kick (1971).

COFFIN NOT INCLUDED
Een noir thriller in de stijl van de jaren ’40. Terwijl Frewin onderzoek deed voor rekwisieten voor de Eyes Wide Shut-scène die zich in het mortuarium afspeelt, kwam hij op de catalogus van een bedrijf dat kisten et cetera verkocht aan uitvaartcentra. Een van de illustraties toonde een baar met een kist erop. Het bijschrift: De Excelsior baar (kist niet inbegrepen).

DR STRANGLE-GLOVE
Een telefoniste van Shepperton Studios dacht dat dit de titel was zijn van Kubricks Dr. Strangelove.


Twee arthouse films over Europese schrijvers. Veel gevoelens en veel angst. Osmiroid maakte Kubrick’s favoriete pennen. Met Oskar Werner in de hoofdrol.

TWIG THE ENHANCER
Epische film en Tolkien-achtige fantasy. Bij Kubrick thuis hadden mobiele telefoons slecht bereik, dus plaatste het bedrijf een signaalversterker in het huis zodat het signaal sterker was. Naar een paar weken hield de versterker ermee op en moest een techneut langskomen. Toen ze hem vroegen wat hij had gedaan zei hij: I had to twig the enhancer.

NIGHTCLUBS, MORGUES, HOSPITALS
Een comedy met Steve Martin.

IN THE PENILE COLONY
Niet penal, zoals in het verhaal van Kafka. Kafka meets Marilyn Chambers.

ONE BAG, ONE NOTEBOOK
Art house angst, weer met Oskar Werner.

THE WIZARD OF AUSCHWITZ
Een concentratiekamp-film met een feel-good einde.

AUSCHWITZ AND ME!
Een musical en de follow-up van Springtime for Hitler.

SHARP SHADOW ON THE WALL
Een arthouse-achtige noir film die zich afspeelt in de jaren ’40 met veel dingen die niet gebeuren.

THE TWO WALLYS
Van Wally Veevers en Wally Gentleman, twee van de SFX supervisors die werkten aan 2001: A Space Odyssey.

SIGHT GAGS FOR PERVERTS
Zo werd Dr. Strangelove omschreven in een recensie van het Bulletin of the American Film Institute. Kubrick was er weg van.


Een intrigerende dubbele film voor forensische wetenschappers.

SPEAKING ALARMS
Low budget Britse film, die door niemand bekeken zal worden.

KIRA THE KARAOKE GIRL
Low budget art house film, ergens in de Balkan gemaakt. Veel tranen en een deprimerend einde.

NieuwsFilm

meest populair