Nederland gaat UltraViolet

De opvolger van Blu-ray is alweer gevonden!

De meesten van ons herinneren zich nog wel de strijd die enkele jaren geleden plaatsvond tussen de opvolgers van de DVD: Blu-ray en HD-DVD. Uiteindelijk riep men in 2008 dat Blu-ray als winnaar uit de strijd was gekomen, en nu lijkt het erop dat er alweer een opvolger gevonden is voor het systeem. Ditmaal een digitale opvolger UltraViolet genaamd.

Engeland introduceert de nieuwe standaard op tweede kerstdag, en diverse Nederlandse bedrijven hebben aangegeven mee te willen doen om het in Nederland te lanceren. TNO en ODmedia onderzoeken samen met een aantal niet nader genoemde online retailers de technische en commerciële mogelijkheden van UltraViolet. “Zie het als de vervanger van de thuiskopie, maar dan in digitale vorm,” zegt Sjef Pijnenburg van ODmedia. “Fysieke opvolgers van Blu-ray komen er sowieso niet meer.”

Met UltraViolet krijgt de consument bij aankoop van een film op DVD of Blu-ray, of gewoon rechtstreeks online, een code die opgeslagen kan worden in een zogenaamde Digital Rights Locker. Daar bevinden zich alle licenties die een gebruiker heeft, waarmee films overal waar toegang tot het internet is bekeken kunnen worden.

Helemaal wereldwijd geaccepteerd is UltraViolet echter nog niet. Zo willen Apple en Disney het nog niet ondersteunen. Daar komt bij dat Disney zelfs zover is gegaan een eigen concurrerend systeem te ontwikkelen, Keychest genaamd.

Of de lancering in Nederland binnenkort daadwerkelijk doorgaat is nog niet bekend. Eerst wordt er nog gekeken naar de mogelijkheden.



NieuwsFilm

meest populair