Dick Maas overweegt rechtszaak tegen filmboek

Een stripboek moet vijftig Nederlandse films samenvatten, maar dat zonder toestemming.

Vijftig Nederlandse striptekenaars werken aan een boek waarin ze de – volgens hen – vijftig grootste Nederlandse films telkens in één pagina samenvatten. Dit maakte het Fonds BKVB, het Filmfonds en het filminstituut EYE gisteren bekend. Op zich een leuk idee, maar regisseurs Dick Maas en Martin Koolhoven zeggen niets te weten van het project.

De verzameling ‘verstripte’ films krijgt de titel Filmfanfare en moet begin volgend jaar verschijnen. In dat boek worden films als Flodder, De Lift, Karakter, Turks Fruit, Een Carmen van het Noorden en New Kids Turbo in één pagina samengevat.

Het blijkt echter dat de makers van het boek niet hebben bedacht om de rechthebbenden om toestemming te vragen. Dit blijkt vooral uit de reactie van Dick Maas, wiens De Lift en Flodder verstript moeten worden. ”Ik bezit de formatrechten van al mijn films. Niemand kan daar zomaar een strip van gaan maken zonder mij om toestemming te vragen.”

Als het geen commercieel project was geweest, had Maas er geen probleem mee, geeft hij aan. ”Maar dit gaan gewoon over een commercieel boek dat verkocht gaat worden. Raar dat al die organisaties ervan uit gaan dat ze zomaar alles met mijn materiaal kunnen doen.” Genoeg reden voor hem om juridische stappen te overwegen.

Naast Dick Maas bleek Martin Koolhoven ook niet zo blij te zijn met het boek, al komt geen van zijn films in het boek. ”En niet eens omdat ik had gehoopt dat er toch op z’n minst één titel van mij op de lijst zou staan,” vertelt hij. ”Maar omdat het een wel erg willekeurige verzameling lijkt. Waar is de film Shouf shouf Habibi, die door iedereen als een historische mijlpaal wordt gezien? Of Mariken van Nieumeghen, de laatste Nederlandse film die in de competitie van Cannes heeft gedraaid?”



NieuwsFilm

meest populair