Filmmaatschappijen willen usenetsite offline dwingen

Films downloaden is verboden!

De Motion Picture Association en Film Distributor’s Association hebben een rechtszaak aangespannen tegen BT, de grootste provider van Groot-Brittannië. Via deze weg willen de filmmaatschappijen de website Newzbin van het internet krijgen. De usenetwebsite die haar leden links naar films, televisieprogramma’s, muziek en software biedt werd eerder door de rechter als illegaal veroordeeld en moet daarom offline.

De eigenaren van Newzbin weigeren dit echter en vandaar dat de filmmaatschappijen proberen BT te dwingen de site te blokkeren. BT heeft 5,6 miljoen klanten en wil enkel bevestigen dat het binnenkort voor de rechtbank zal verschijnen. De keus is volgens de aanklagers gevallen op BT omdat het de grootste provider is en vandaar als testcase voor de rest dient.

Dit doet denken aan de rechtszaak die Stichting Brein eerder aanspande tegen provider Ziggo. Eerder werd namelijk de website the Pirate Bay door de rechter verboden, maar ook van deze website weigeren de eigenaars offline te gaan. Daarom probeert Stichting Brein de site via providers offline te dwingen. Het oordeel van de rechter op de eis van Brein luidde dat gebruikers van the Pirate Bay eerst veroordeeld moeten worden, alvorens er wordt overgegaan op blokkering. Brein is het daar niet mee eens en heeft daarom besloten een bodemprocedure te starten, waarvan de volgende zittingsdag op 11 november is.

Belangrijk bij beide kwesties is de vraag in hoeverre dit neigt naar censuur. Kunnen websites zomaar geblokkeerd worden door providers? Volgens Stichting Brein is dit in ieder geval geen censuur: ”Het blokkeren van toegang tot een onrechtmatige site is geen censuur.”



NieuwsFilm

meest populair