Filmfestival van Venetië begint: deze zeven films moet je in de gaten houden

Filmfestival van Venetië begint: deze zeven films moet je in de gaten houden

Woensdag start het zonnigste najaarsfestival van het jaar: deze films kun je daar (of in jouw lokale bioscoop) zeker niet missen!

Woensdagavond begint het Filmfestival van Venetië met de galapremière van Tim Burtons Beetlejuice Beetlejuice. Dat op zichzelf is natuurlijk al een film die je in de gaten moet houden, maar daarnaast zet FilmTotaal nog zeven films op een rijtje die je niet mag missen: of je nu wel of niet in de zonnige gondelstad bent.

1. Joker: Folie à Deux (2024)
Release: 3 oktober | Regie: Todd Phillips | Cast: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Catherine Keener, Brendan Gleeson e.a.

Dat er binnen de organisatie van het festival groot vertrouwen is in het tweede deel van het verhaal van Arthur Fleck is inmiddels geen geheim meer. Het wordt "het hoogtepunt" van het festival genoemd en heeft daarom torenhoge verwachtingen waar te maken.

2. Queer (2024)
Release: 2025 | Regie: Luca Guadagnino | Cast: Daniel Craig, Drew Starkey, Jason Schwartzman, Lesley Manville e.a.

Over groot vertrouwen gesproken: deze thuiswedstrijd voor regisseur Luca Guadagnino, die al een geweldig jaar heeft met Challengers, gaat volgens analisten en ook volgens de baas van het festival zelf zeer hoge ogen gooien. Misschien is het wel genoeg om de Gouden Leeuw binnen te halen?

3. The Room Next Door (2024)
Release: 2025 | Regie: Pedro Almodóvar | Cast: Tilda Swinton, Julianne Moore, John Turturro e.a.

Dit wordt de allereerste film van Pedro Almadovár in de Engelse taal. Hij had met zijn breakout film Women on the Verge of a Nervous Breakdown al eens succes in Venetië en werd ook voor Parallel Mothers in de competitie opgenomen. Als je voor deze film dan ook nog eens twee kanonnen van acteurs in de hoofdrollen hebt...

4. Babygirl (2024)
Release: 2025 | Regie: Halina Reijn | Cast: Harris Dickinson, Nicole Kidman, Antonio Banderas, Jean Reno, Sophie Wilde e.a.

Bam! Het is best wel iets om als Nederlands filmfan trots op te zijn: een Nederlandse filmmaker op het hoogste podium, namelijk in de competitie van Venice. We hebben zelf ontzettend veel zin om deze film zelf te gaan kijken.

5. The Brutalist (2024)
Release: 2025 | Regie: | Cast:

Er is nog niet zo heel veel bekend over de nieuwe film van de Amerikaanse acteur en regisseur Brady Corbet, maar wat we wel al kunnen voorspellen is dat de film van ruim 215 minuten (!) de nodige lovende kritieken zal ontvangen. The Hollywood Reporter zet de film zelfs stijf bovenaan in haar to-watch lijst.

6. Stranger Eyes (2024)
Release: 2025 | Regie: Yeo Siew Hua | Cast: Lee Kang-sheng, Wu Chien-ho e.a.

Een beetje een vreemde eend in de bijt, maar we zijn niet minder benieuwd naar het resultaat. Deze Chinese mysterie thriller heeft steun gekregen van onder meer Nederlandse filmfondsen en mag nu dus meedoen in de competitie van Venetië. Overigens is de film dit jaar ook in New York te zien. Eentje om goed in de gaten te houden!

7. Maria (2024)
Release: 3 oktober | Regie: Pablo Larraín | Cast: Angelina Jolie, Valeria Golino, Kodi Smit-McPhee, Haluk Bilginer e.a.

Als je van tevoren zegt: Pablo Larraín, de meester van de biopic over vrouwelijke iconen, maakt een film met Angelina Jolie in de rol van het icoon Maria Callas. Wat zeg jij dan? Hoogstwaarschijnlijk: dat wil ik zien! Wij kunnen in ieder geval niet wachten om deze rol met eigen ogen te kunnen zien.

Venezia 81 vindt plaats tussen 28 augustus en 7 september 2024. De inmiddels 86-jarige Pupi Avati sluit met zijn nieuwe film L'Orto Americano het festival.

NieuwsFilm

meest populair